De Amerikanen zijn dol op Belgisch bier. Ze schrikken er bovendien niet voor terug om het na te maken, en ze doen dat steeds beter. Eén bier krijgen ze maar niet onder de knie: de geuze. Want de wilde micro-organismen die noodzakelijk zijn om het zure bier te maken, laten zich niet zomaar temmen.
Je moet niet naar Japan om te zien hoe sojasaus wordt gemaakt. Thomas Uljee en zijn drie kompanen brouwen in Rotterdam de enige ambachtelijke sojasaus in Europa. Eos Tracé ging er in de brouwvaten kijken.
Kan je vis op een duurzame manier kweken? Bio-ingenieur Stijn Van Hoestenberghe beweert van wel. ‘Onze omegabaars groeit op een vegetarisch dieet, en het afvalwater zetten we om in tomaten.’
Alcoholvrij bier is tegenwoordig zo goed, dat het zelfs ervaren bierdrinkers om de tuin kan leiden. Nog niet zo lang geleden was dat wel anders. Hoe is alcoholvrij bier van “ondrinkbaar” naar “net echt” kunnen evolueren?
Plantaardige voeding heeft minder impact op je gezondheid en het milieu dan vlees en zuivel. Die laatste zijn tegelijk een belangrijke bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12. Vleesvervangers bieden een alternatieve weg.
Jan Kruijsse vist niet op mossel of haring, hij ‘vangt’ zeewier in de Oosterschelde. Dat verkoopt hij aan restaurants, vishandels en voedingsbedrijven. Wij gingen mee zeewiervissen en vroegen Jan waarom zeewier hét voedsel van de toekomst is.
Groenten die vlak bij een drukke weg of op een verontreinigde bodem geteeld worden, bevatten vaak te veel zware metalen. Hoe maak je eigen kweek gezond?