De methaan boerende koe is het symbool geworden van onze klimaatbelastende landbouw. Is de koe onterecht het zwarte schaap?
Wereldwijd boert de bodemkwaliteit achteruit. In sommige landbouwgebieden verdwijnt de bodem zelfs honderd keer sneller dan hij wordt gevormd. Dat leidt tot minder biodiversiteit, een afgezwakte buffer tegen extreme weersomstandigheden en mogelijk lagere opbrengsten. Het goede nieuws: ‘Bodemherstel is mogelijk, en zelfs op relatief korte termijn.’
Van een meststoffen tot voeding en cosmetica. Er zit meer in een zwarte soldatenvlieg dan je denkt. Worden insecten een nieuwe duurzame bron van grondstoffen?
Bacteriën en andere micro-organismen kunnen efficiënter voedsel produceren dan planten en dieren. Moeten we massaal aan de microben om het milieu te ontzien?
Koffiedrinkers leven langer. Chocolade is goed voor de lijn. Melk beschermt tegen kanker. Van melk krijg je kanker. Elke dag krijgen we een niet-aflatende stroom voedingsonderzoek op ons bord. In het beste geval spreken de studies elkaar niet tegen. Een mens zou er moedeloos van worden. Tijd voor bezinning. Bij journalisten, maar ook bij voedingswetenschappers. ‘We klooien wat in de marge.'
Na de opnames in het varkensslachthuis in Tielt zorgen ook beelden van mishandelde runderen in Izegem voor een golf van verontwaardiging. Hoe is zoiets mogelijk en valt het te vermijden? Eos-redacteur Dieter vroeg het aan enkele slachthuisinspecteurs en wetenschappers.
We moeten meer melk drinken, elke dag drie à vier glazen om precies te zijn. Slechts een enkeling houdt zich aan dat advies uit de melkcampagnes, en het is maar de vraag of dat zo erg is. Als het over melk en zuivel gaat, blijkt de grens tussen informatie en promotie in elk geval flinterdun.
Gezonde kost is niet altijd duurzame kost, en omgekeerd. Hoe kan je gezond eten en tegelijk het milieu zo weinig mogelijk belasten? Eos werkte een gezonde en duurzame voedingsdriehoek voor je uit.