Tracé van Suiker

De weg van een klontje suiker begint bij suikerriet of suikerbieten. Een machine in de fabriek snijdt de biet of rietstengel in stukjes en mengt die met heet water, zodat de suiker oplost. Het suikerwater wordt gezuiverd en de suiker eraan onttrokken. In België eten we gemiddeld 95 gram en in Nederland 102,5 gram toegevoegde suiker per dag. Veel te veel voor een goede gezondheid, zo blijkt. Meer weten?

Tracé van Aardappel

Zijn familie bestaat al meer dan 52 miljoen jaar en 18,2% van de Belgen eet hem dagelijks: de aardappel. De meeste worden vanaf september gerooid. Als je van aardappelen frieten maakt, kan je ze maar beter eerst blancheren voordat je ze frituurt. Tenminste, dat adviseert de EU. Anders komt het kankerverwekkende acrylamide vrij. Of dat advies terecht is, en nog veel meer, lees je in het Tracé van Aardappel.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Appel

Van alle fruitsoorten kiezen we in België het vaakst voor een appel en van alle appels eten we het vaakst onze eigen Jonagolds. Zijn rode blos heeft de appel te danken aan fenolen. Die er niet alleen voor zorgen dat de appel er aantrekkelijk uitziet, maar ook werken als preventiemiddel tegen allerlei ziektes. 19 procent van de appels is door de cosmetische kwaliteitseisen die consument en retailer opleggen te lelijk, en haalt helaas de supermarkt niet. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Brood

Tarwe vormt in de meeste gevallen de basis voor brood en is na maïs dan ook het meest geteelde graan ter wereld. Brood is voedzaam door de vezels, jodium, vitamine B en mineralen die het bevat. Toch schrappen steeds meer mensen brood uit hun dieet wegens ongezond. Is dat terecht? En hoe wordt brood eigenlijk gemaakt? Lees in het Tracé van Brood alles over onze dagelijkse boterham. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Tomaat

Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade. Een gemiddelde Belg eet ruime zes kilogram verse tomaat per jaar, het equivalent van zestig tomaten. Dat we het hele jaar door tomaten kunnen eten hebben we te danken aan hardwerkende en vaak slecht behandelde (gast)arbeiders in Italië en Spanje, en hoogtechnologische verwarmde serres dichter bij huis. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Chocolade

De Belgen zijn na de Zwitsers de grootste chocolade-eters van de wereld met 5,66 kilogram per persoon per jaar. De teelt van cacao gaat in Afrika gepaard met verlies van regenwoud en sociale problemen, zoals kinder- en dwangarbeid. In het Tracé van Chocolade lees je wat er allemaal bij komt kijken om van een cacaovrucht uiteindelijk chocolade of pralines te maken. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Kippenvlees

Jaarlijks worden er in de Belgische slachthuizen bijna 300 miljoen kippen geslacht. Een Belg eet gemiddeld 15 kilo kip per jaar, 300 gram per week. De kip die we eten is eigenlijk nog een kuiken: in 40 dagen groeide het kuiken van 35 gram uit tot een slachtrijp dier van 2,5 kilogram. Biologische vleeskippen zijn goed voor 0,1 procent van de productie. Zij mogen 80 dagen blijven leven. Een wit stukje kippenvlees is rijk aan B-vitamines en eiwitten en het bevat minder verzadigde vetten dan rood vlees. 

ontdek het volledige tracé