Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Quinoa

Quinoa, een 'superfood'? Nee én ja. Niet in de zin dat het wonderen verricht voor je gezondheid als je het regelmatig eet. Het bevat bijvoorbeeld ongeveer evenveel antioxidanten als good old tarwe. Wel in de zin dat het een duurzame en hoogwaardige eiwitbron is. Ook is het Andesgewas opvallend koude- en droogtebestendig. Een grote troef in tijden van klimaatverandering. Of de boeren uit Peru en Bolivia lijden onder de grote vraag naar het pseudograan sinds wij er superkrachten aan toekennen? Je leest het in het Tracé van Quinoa. 

Tracé van Soja

Bij soja denken we al gauw aan melk- of vleesvervangers. Maar minstens 75 procent van de soja wordt helemaal niet geteeld om ons mensen te voeden. Die gaat naar het vee in de vleesindustrie. België importeert daarvoor jaarlijks zo’n 800.000 ton soja uit vooral Argentinië en Brazilië. De soja die wij eten komt voornamelijk uit Canada en Europa. Het is niet raar dat soja zo populair is, want de peulvrucht is goedkoop en zit vol voedzame eiwitten, vitaminen en mineralen. Meer weten over de weg die soja aflegt tot voederbak of bord?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Zeewier

Wij kennen zeewier vooral van de sushi. Maar onze consumptie van de bruin- rood- en groenwieren is marginaal in vergelijking met Aziatische landen waar zeewier behoort tot het traditionele voedsel. Maar liefst 97 procent van het wereldwijd gekweekte zeewier komt dan ook uit Azië. Voor de kweek van het 'superfood' is geen zoet water en landbouwgrond nodig - in tegenstelling tot dieren en eiwitrijke gewassen op het land. Voedsel voor de toekomst bij uitstek? Je leest het in het Tracé van Zeewier. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Koffie

Koffie hoort bij het ontbijt, een pauze, vergadering, date of begrafenis. Een Belg drinkt gemiddeld maar liefst 800 kopjes koffie per jaar - tegenover 300 glazen bier. Vaak staan we niet stil bij de vele handen die ervoor zorgen dat wij onze koffierituelen kunnen uitvoeren: plukken, selecteren, persen, fermenteren, drogen, omroeren, borstelen, sorteren, melangeren, testen, verpakken, verschepen, branden... Lees in het tracé van koffie alles over de weg van koffieboer tot barista!

ontdek het volledige tracé

Tracé van Olijfolie

Olijfolie is populair, want lekker en gezond. De voorbije 25 jaar is de wereldconsumptie van olijfolie maar liefst verdubbeld. Dat is goed voor de landen rond de Middellandse Zee, die samen zo'n 70 procent van de wereldwijde olijfoogst uitmaken. Maar voor hoe lang blijft het succesverhaal duren? Door de slechte weersomstandigheden in Spanje en een hardnekkige bacterie in Italiaanse olijfboomgaarden, is de West-Europese prijs van olijfolie in 2015 met maar liefst 19,8 procent gestegen!

ontdek het volledige tracé

Tracé van Peulvruchten

Slechts 15 procent van de peulvruchten verlaat het land van herkomst. De rest belandt op het bord van de lokale bevolking. Van die geëxporteerde bonen, linzen en erwten gaat maar 11 procent richting Europa. Niet gek, want van de Vlamingen bijvoorbeeld eet maar 1 op de 5 wekelijks een portie van die gezonde en milieuvriendelijke vleesvervangers. Een hoop cijfers, maar wat zijn het eigenlijk, peulvruchten? Het populaire doperwtje telt alvast niet mee. En de pinda? Je leest het in het Tracé van Peulvruchten. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Zalm

De meeste zalm die we eten is gekweekt in grote kooien of netten in zee. De kweek van zalm is de afgelopen jaren enorm gestegen, met name in Noorwegen en Chili. Vroeger kostte elke kilogram zalm (een roofvis) drie kilogram aan wilde vis. Inmiddels vervangen zalmkwekers een deel van de visolie en het vismeel in het voer door plantaardige bestanddelen. Dit heeft wel tot gevolg dat de hoeveelheid gezonde omega 3-vetzuren in gekweekte zalm de voorbije vijf jaar is gehalveerd.

ontdek het volledige tracé