Hoewel insecten in niet-westerse landen al lang op het menu staan, was de introductie van insectenburgers in onze supermarkten geen succes. Insecten zijn wel degelijk een duurzame eiwitbron, maar ze hebben eerder potentieel als 'onzichtbaar ingrediënt'. Welke rol spelen ze in de eiwittransitie? Zijn ze geschikt als veevoer? En wat kunnen we met het afval van de insectenteelt? Je leest het allemaal in het Tracé van Insecten.
Een blikje mais opentrekken, de wikkel van je chocoladereep afhalen of een fles wijn ontkurken: verpakkingen zijn overal. Vroeger was dat niet zo. Wanneer en waarom zijn we alles gaan verpakken? En hoe slecht (of goed) zijn al die verpakkingen eigenlijk? Zijn ze echt nodig of kunnen we ook zonder? En wat met alle claims, logo’s en keurmerken op een verpakking? Je leest er alles over in dit tracé.
In 2050 leven er tien miljard mensen op de aarde. Hoe gaan we al die monden voeden? Ligt de oplossing in verticale boerderijen, cellandbouw en fermentatie of voedselbossen? Journalist Tom Peeters verdiepte zich in al die innovaties en oplossingen en maakte er dit drieluik over.
Sla komt vaak als bijgerecht op het menu en is een erg populaire groente. Het kweken van sla gebeurt steeds vaker in hydrocultuur, en men experimenteert volop met verticale teelt in verschillende lagen. Sla heeft de reputatie erg gezond te zijn, en terecht. Scroll door het tracé van bladgroente om meer te weten te komen over sla.
Bloemkool is een klassieker, zowel op de akkers als op ons bord. Zowel België als Nederland zijn belangrijke producenten. West-Vlaanderen domineert de Europese markt van diepgevroren groenten, een sector die heel wat bloemkool en andere kolen afneemt. Striktere bemestingsnormen, lage prijzen en de impact van droge, hete zomers stellen de telers voor grote uitdagingen.
Dropjes, lolly's, nougat, marsepein, toffees en toverballen: de variatie in het snoepschap is eindeloos. De Belg eet jaarlijks zo'n 2,5 kilogram snoep. Waarom snoepen we zo graag en waarom kunnen we er niet mee stoppen? Waar komt al die suiker vandaan en wat geeft een rode, gele of blauwe kleur aan je snoep? Open dit snoepblik en lees alles over je favoriete suikerwaar.
De schol, in Vlaanderen gekend als pladijs, voelt zich uitstekend thuis op de zeebodem, geholpen door zijn asymmetrische bouw waarbij beide ogen zich aan dezelfde zijde bevinden. In België en Nederland wordt veel van deze platvis gevangen en blijft het een populaire vis omwille van zijn neutrale smaak en fijne textuur. Duik mee in de wereld van deze typische Noordzeevis.