Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Noten

Hazelnoten zijn de enige soort in een portie gemengde noten die strikt genomen echt noten zijn. Cashewnoten, amandelen en pecannoten zijn eigenlijk steenvruchten of zaden. Als je zo'n handje gezonde 'noten' eet, sta je er waarschijnlijk ook niet bij stil dat mensenhanden uit alle uithoeken van de wereld ze voor je hebben geplukt, gedopt en gebrand. Van Turkije, over het Amazonewoud, tot West-Afrika en Vietnam. In het geval van cashews moeten de doppers zorgen dat ze geen brandwonden oplopen, bij paranoten dat de vrucht van 2 kilogram niet van 50 meter hoogte op hun hoofd valt. Meer weten over de weg die noten afleggen, hoe het zit met waterschaarste en waarom ze juist zo gezond zijn?

Tracé van Zout

Frietjes, brood of een eitje... een leven zonder zout zou smaakloos zijn. We strooien er dan ook duchtig mee, zelfs meer dan gezond voor ons is.  Maar wat weten we over de alomtegenwoordige smaakmaker? Hoe wordt het gewonnen en onder welke omstandigheden? Wat is het verschil tussen fijn zout, himalayazout of pakweg kala namak? Waarom zeggen we eigenlijk een 'snuifje' zout? En waar komt de uitdrukking 'iets met een korreltje zout nemen' vandaan? Je leest alles over dit witte goud in het Tracé van Zout. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Zeewier

Wij kennen zeewier vooral van de sushi. Maar onze consumptie van de bruin- rood- en groenwieren is marginaal in vergelijking met Aziatische landen waar zeewier behoort tot het traditionele voedsel. Maar liefst 97 procent van het wereldwijd gekweekte zeewier komt dan ook uit Azië. Voor de kweek van het 'superfood' is geen zoet water en landbouwgrond nodig - in tegenstelling tot dieren en eiwitrijke gewassen op het land. Voedsel voor de toekomst bij uitstek? Je leest het in het Tracé van Zeewier. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Peulvruchten

Slechts 15 procent van de peulvruchten verlaat het land van herkomst. De rest belandt op het bord van de lokale bevolking. Van die geëxporteerde bonen, linzen en erwten gaat maar 11 procent richting Europa. Niet gek, want van de Vlamingen bijvoorbeeld eet maar 1 op de 5 wekelijks een portie van die gezonde en milieuvriendelijke vleesvervangers. Een hoop cijfers, maar wat zijn het eigenlijk, peulvruchten? Het populaire doperwtje telt alvast niet mee. En de pinda? Je leest het in het Tracé van Peulvruchten. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Varkensvlees

De gemiddelde Vlaming eet per jaar 6,8 kilogram varkensvlees, in alle mogelijke vormen en bereidingen. Voordat het zover is groeit een big in 6 à 7 maanden uit tot een slachtrijp vleesvarken van 115 kilogram. Een groot deel van het varkensvlees dat in België wordt geproduceerd belandt overigens niet op binnenlandse borden, maar gaat het land uit, als karkas of in de vorm van vleeswaren. Meer weten over de weg die varkensvlees aflegt?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Zalm

De meeste zalm die we eten is gekweekt in grote kooien of netten in zee. De kweek van zalm is de afgelopen jaren enorm gestegen, met name in Noorwegen en Chili. Vroeger kostte elke kilogram zalm (een roofvis) drie kilogram aan wilde vis. Inmiddels vervangen zalmkwekers een deel van de visolie en het vismeel in het voer door plantaardige bestanddelen. Gevolg is dat de hoeveelheid gezonde omega 3-vetzuren in gekweekte zalm de voorbije vijf jaar is gehalveerd.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Witloof

Belgischer dan witloof krijg je het niet. Waar je van nationale iconen bier, frieten en chocolade nog kan betwijfelen of ze wel in België zijn ontstaan, blijkt witloof vanuit Brussel naam te hebben gemaakt. Benieuwd hoe het witte goud aan zijn bittere smaak komt en wat het verschil is tussen grondwitloof en witloof uit hydrocultuur? Met een tikkeltje nationalistische trots serveren we je het Tracé van Witloof. 

ontdek het volledige tracé