Op het kattenmenu van de toekomst staan geen tonijnkorrels, maar insecten, kweekvlees en zelfs een volledig veganistische maaltijd. Duurzame alternatieven voor conventioneel kattenvoer zijn meer dan welkom, zeggen steeds meer experts, want de milieukost van dierenvoeding blijkt veel hoger dan oorspronkelijk gedacht.
“Als je in de supermarkt een homo sapiens in opperste staat van verwarring wilt aantreffen, dan moet je bij het wijnschap zijn.” Dat schrijft Teun van de Keuken in De Supermarktsurvivalgids. Hoe kunnen we wijn kiezen op basis van het label en wat zegt dat over de kwaliteit? Aan de hand van zes criteria zoek ik uit of we wijn selecteren vanuit ons buikgevoel en welke marketingtrucs ons daar onbewust bij helpen.
Het Belgische aardbeiseizoen is er weer, en dat verheugt zowel de aardbeiliefhebber als de seizoenarbeiders. Verse aardbeien worden in ons land vaak door Oost-Europeanen geplukt, die lange dagen maken en na een drietal maanden met een enveloppe vol cash naar huis gaan. Maar hoe ziet het leven van die seizoenarbeiders eruit? Waarom hebben we hen zo nodig? En waarom betalen we hen niet beter?
Champignons zijn gezond, maar die mooie rode vliegenzwam met witte stippen in het bos is giftig. Tot zover de kennis over paddenstoelen die je als kind meekrijgt. Over schimmels doen nochtans heel wat meer verhalen de ronde. Sommige paddenstoelen zouden geneeskrachtig werken. Paddo’s zouden – naast illegaal – ook medicinaal zijn. Maar waar zijn medicinale paddenstoelen precies goed voor? Is daar wetenschappelijk bewijs voor? En slikken we straks echt allemaal schimmelsupplementen?
Appelleer. Ananasleer. Alternatieven voor leer schieten als paddenstoelen uit de grond – soms worden ze daar zelfs van gemaakt. Of er dan iets mis is met dierlijk leer? Hoe ziet het looiproces eruit en lijdt ons leefmilieu daaronder? Komt leer van dezelfde koeien als die we opeten en waar we melk van drinken? Houdt leer bewerkt met chroom risico’s in voor de gezondheid van leerlooiers – of de onze? Journalist Sarah Vandoorne stelde haar handtassencollectie in vraag en ging op zoek naar antwoorden.
Kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziektes. De lijst van chronische aandoeningen waaraan rood en bewerkt vlees – als entrecote of preparé – gelinkt wordt, is niet min. De Wereldgezondheidsorganisatie liet uitrekenen hoeveel verstokte vleeseters daardoor mogelijk vroegtijdig het loodje leggen. Toch zijn lang niet alle wetenschappers het erover eens dat rood vlees ongezond is. Waarom is het zo moeilijk om uit te vissen of biefstuk schadelijk kan zijn voor de gezondheid?
Een handtas of broeksriem van appelleer. Onderzoekers van de hogeschool UCLL zien het al helemaal voor zich. Onder de noemer Appeal maken ze fruitleer van het afval van Limburgse appelboeren. Lopen we binnenkort met lokaal fruit aan onze voeten? Eos Tracé legde zes vragen voor aan chemicus Evert Vanecht, projectleider van het onderzoek.
De theebladeren voor onze zakjes Lipton, Twinings of Finlays komen uit landen zoals Bangladesh, India en Sri Lanka. Theeplukkers wonen er op de plantages, worden uitgebuit en geraken niet uit de armoede. Ik reisde naar Bangladesh en bezocht arbeiders die zonder veel hoop op beterschap het onderbetaald werk van hun voorouders blijven doen.