Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Bier

Een kleine vijftig jaar geleden was nog 80 procent van al het gedronken bier in België een pils. Door de grote opmars van speciaalbieren is dat vandaag nog geen een op drie. De Belg is niet alleen andere bieren gaan drinken, maar ook minder bier: van 132 liter in 1970 naar 71 liter in 2015. Allemaal goed en wel, maar weet je hoe dat bier wordt gebrouwen? Wat mouten, eesten en maischen is en waarom het nodig is voor een perfect pintje? Dat en veel meer, bijvoorbeeld dat Swaziland per hoofd van de bevolking de grootste bierproducent is ter wereld, lees je in het Tracé van Bier. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Aardappel

Zijn familie bestaat al meer dan 52 miljoen jaar en 18,2 procent van de Belgen eet hem dagelijks: de aardappel. De meeste worden vanaf september gerooid. Als je van aardappelen frieten maakt, kan je ze maar beter eerst blancheren voordat je ze frituurt. Tenminste, dat adviseert de EU. Anders komt het kankerverwekkende acrylamide vrij. Of dat advies terecht is, en nog veel meer, lees je in het Tracé van Aardappel.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Soja

Bij soja denken we al gauw aan melk- of vleesvervangers. Maar minstens 75 procent van de soja wordt helemaal niet geteeld om ons mensen te voeden. Die gaat naar het vee in de vleesindustrie. België importeert daarvoor jaarlijks zo’n 800.000 ton soja uit vooral Argentinië en Brazilië. De soja die wij eten komt voornamelijk uit Canada en Europa. Het is niet raar dat soja zo populair is, want de peulvrucht is goedkoop en zit vol voedzame eiwitten, vitaminen en mineralen. Meer weten over de weg die soja aflegt tot voederbak of bord?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Rundvlees

Het stukje rund op ons bord komt meestal van uitgemolken melkkoeien, vleesras Belgisch Witblauw, of van kalfjes. De koe wordt verwekt via kunstmatige inseminatie of met hulp van een dekstier. Na 9 maanden komt het kalfje ter wereld - een vleeskoe vaak met een keizersnede. In de stal en de wei groeit het uit tot een slachtklare koe. In België worden jaarlijks zo'n 500.000 koeien geslacht voor consumptie en een Belg eet per jaar gemiddeld 5 kilogram rund- en kalfsvlees. Meer weten over het leven van een koe? Hoe je koosjer of halal slacht, of rundvlees gezond is en wat de milieu-impact is van de teelt?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Garnaal

Belgen dragen bar weinig bij aan de vangst van de noordzeegarnaal (1 procent), toch is ons land het epicentrum van de consumptie van garnalen. We eten maar liefst 54 procent van het totaal. Het liefst hebben we ze verwerkt in een kroket, of geserveerd als tomaat-garnaal. Hoewel de noordzeegarnaal doet vermoeden dat het om een lokaal product gaat, heeft hij meestal een omweg gemaakt via Marokko, om er door goedkope vrouwenhanden gepeld te worden. Dat en veel meer - bijvoorbeeld dat een garnaal kannibalistische trekjes heeft - lees je in het Tracé van Garnaal.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Ei

In België leven er 11,3 miljoen legkippen (ongeveer evenveel als er mensen rondlopen), die samen 2,3 miljard eieren leggen. Een Belg eet gemiddeld 217 eieren per jaar. Dat zijn er misschien meer dan je denkt, maar onbewust eet je ook veel eieren die zitten verwerkt in koekjes, sauzen en zelfs shampoo. Wil je meer weten over de weg die eieren afleggen voordat je ze in het kartonnen doosje in de supermarkt koopt? Of ben je benieuwd naar de donkerbruine duizendjarige eieren die in Oost-Azië gegeten worden? Je leest er alles over in het Tracé van Ei.

ontdek het volledige tracé