Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Biotomaten uit eigen land hebben laagste voetafdruk

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Tomaat

Consumptie

Milieu

Biotomaten uit eigen land hebben laagste voetafdruk

De grootste voetafdruk heeft de hoogtechnologische kasteelt. Die gaat gepaard met heel wat broeikasgasemissies door de grote nood aan verwarmen. Qua impact volgen daarna de Italiaanse tomaten, bestemd voor industriële verwerking. Daar komen vooral veel broeikasgassen vrij bij verpakken en opslag. De op één na laagste voetafdruk hebben de Spaanse folietunneltomaten. In dat geval worden vooral veel broeikasgassen uitgestoten bij het transport van Spanje naar Oostenrijk. Veruit de laagste voetafdruk hebben biotomaten die in het land van de Oostenrijkse consument zijn geteeld.   

Vele studies hebben dat beeld bevestigd. Zo stelden Zwitserse wetenschappers in 2014 vast dat Zwitserse tomaten uit verwarmde serres, schadelijker zijn voor het klimaat dan tomaten die vanuit Italië of Spanje naar Zwitserland gaan. Dat voor de lokale, Zwitserse tomaten minder transport nodig is, blijkt dan van ondergeschikt belang. De onderzoekers suggereerden dat Zwitserse tomaten van eigen land best enkel worden gegeten tijdens hun normale groeiseizoen, omdat de tomaten die zijn gerijpt in de zomer minder verwarming vergen.

In België duurt het groeiseizoen van juni tot november.  

Uiteraard is het ook bij biotomaten aangewezen ze liefst in het seizoen te eten. Want anders worden ze soms ingevoerd van heel ver, bijvoorbeeld uit Israël of uit Senegal. Dat levert veel transportkilometers op.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen