Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Wateropslorpende teelt

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Koemelk

Teelt

Mais wordt verbouwd voor veevoer.
Milieu

De gespecialiseerde melkveebedrijven staan met een verbruik van 8,0 miljoen m3 water in voor ongeveer 14,4 procent van het totale watergebruik in de Vlaamse land- en tuinbouw. Water is zowel nodig als drinkwater als voor het onderhoud van de stallen. Het grootste waterverbruik ligt echter bij de teelt van de voedergewassen. Voor dierlijke producten in het algemeen is 98 procent van de watervoetafdruk gerelateerd aan het telen van voedergewassen. 

Milieu

700 liter water per liter melk

Om een liter melk te produceren, heb je 1022 liter water nodig. Dat is een gemiddelde voor de hele wereld, het waterverbruik varieert in de praktijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft de kleinste watervoetafdruk: 512 liter water. Spanje doet het het slechtst, met 1772 liter water per liter melk. Voor België ligt de watervoetafdruk rond de 700 liter. Ter vergelijking: een liter sojadrink vergt 279 liter water. Daar zit het waterverbruik voor de productie van de verpakking nog niet bij, die bedraagt ongeveer 28 liter per liter koe- of sojadrink. Ook producten op basis van melk scoren hoog. Voor een kilogram kaas is ongeveer 5000 liter water nodig, voor een potje yoghurt van 125 g 132 liter.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen