De gespecialiseerde melkveebedrijven staan met een verbruik van 8,0 miljoen m3 water in voor ongeveer 14,4 procent van het totale watergebruik in de Vlaamse land- en tuinbouw. Water is zowel nodig als drinkwater als voor het onderhoud van de stallen. Het grootste waterverbruik ligt echter bij de teelt van de voedergewassen. Voor dierlijke producten in het algemeen is 98 procent van de watervoetafdruk gerelateerd aan het telen van voedergewassen.
Om een liter melk te produceren, heb je 1022 liter water nodig. Dat is een gemiddelde voor de hele wereld, het waterverbruik varieert in de praktijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft de kleinste watervoetafdruk: 512 liter water. Spanje doet het het slechtst, met 1772 liter water per liter melk. Voor België ligt de watervoetafdruk rond de 700 liter. Ter vergelijking: een liter sojadrink vergt 279 liter water. Daar zit het waterverbruik voor de productie van de verpakking nog niet bij, die bedraagt ongeveer 28 liter per liter koe- of sojadrink. Ook producten op basis van melk scoren hoog. Voor een kilogram kaas is ongeveer 5000 liter water nodig, voor een potje yoghurt van 125 g 132 liter.