Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Koetjes in de wei

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Koemelk

Teelt

Dierenwelzijn

Koetjes in de wei

Ondanks de voordelen grazen steeds minder Europese koeien in de wei. Het zogenaamde beweiden heeft immers ook nadelen. Door wisselende weersomstandigheden varieert het aanbod en de kwaliteit van het verse gras en voor grote melkveebedrijven is het verplaatsen van de koeien praktisch soms moeilijk. De meeste Vlaamse koeien zitten in totaal ongeveer zes maanden per jaar binnen. In 2011 schatte de Boerenbond dat 5 procent van het melkvee in Vlaanderen het hele jaar door op stal staat. Volgens een enquête uit 2016 is dat in Wallonië 4 procent. Biologische melkkoeien moeten permanent toegang hebben tot een onoverdekt gebied, bij voorkeur een weide. 

Wetenschappers onderzochten of koeien liever op de wei of in de stal staan. Ze kwamen tot de conclusie dat die beslissing afhangt van wat voor weer het is. Bij te warm of nat weer kozen de koeien de beschutting van de stal, bij koel weer gingen ze liever naar buiten. Koeien die veel melk produceren bleven ook liever binnen, in vergelijking met hun minder productieve kuddegenoten. Dat kan komen omdat ze meer voedingsstoffen moeten opnemen om te compenseren voor hun hoge melkproductie en dat makkelijker gaat met het voer in de stal.

De stichting Weidegang wil meer koeien in het landschap, om de consument niet te vervreemden van de melkveehouderij. (Credit: Uniboa)
Dierenwelzijn

Nederland: meer melkoeien op de wei, maar minder lang

Bij onze Noorderburen is door inspanningen van belangenorganisaties als stichting Weidegang de dalende trend van minder weidegang bij koeien aan het keren. In 2018 stonden voor het tweede jaar op rij meer Nederlandse melkkoeien op de wei, zo blijkt uit de Landbouwtelling van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Meer dan 80 procent van de Nederlandse melkveehouders laat een deel van of al zijn koeien grazen, in 2016 was dat nog 65 procent en in 2017 68 procent. 

De meeste melkveehouders kiezen wel voor een systeem van deelweidegang waarbij slechts een deel van de koeien op de wei mag, omdat grazen ten koste gaat van hun melkproductie. Opvallend is dat de melkkoeien die in de wei lopen, wel minder lang buiten worden gehouden. In 2018 stond een koe 1.648 uur buiten, terwijl dat in 2013 nog 1.941 uur was.

In Vlaanderen valt de trend voorlopig enkel in de supermarkt op.  Het ‘weidemelklogo’ van stichting Weidegang kan je op kaas, melk en yoghurt herkennen aan een koe met klavertje vier en schopte het tot huismerk in winkels die je ook in Vlaanderen vindt, zoals Lidl en Albert Hein.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen