Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO stoot de veehouderij wereldwijd 14,5 procent van alle broeikasgassen uit. Broeikasgassen zijn mee verantwoordelijk voor de klimaatveranderingen. Methaangas (44%) is de grootste bron, de rest bestaat uit lachgas (29%) en CO2 (27%). Als je kijkt naar de uitstoot binnen de veehouderij, is melkvee verantwoordelijk voor 21 procent van de uitstoot en rundvlees voor 41 procent. Koeien zorgen voor meer uitstoot dan varkens (9%) en gevogelte (8%).
Het aandeel van de verschillende sectoren in de broeikasgasemissie verschilt per regio. Voor Vlaanderen is het aandeel van de veehouderij in de totale broeikasgasemissies 4 procent. Sinds 2000 heeft de sector een reductie van 9 procent gerealiseerd in de totale broeikasgasemissies, en zelfs 26 procent in de CO2-uitstoot alleen al van melk.
Voor de productie van een kilogram halfvolle UHT-melk, worden tussen de 1,03 en 1,36 kilogram CO2-equivalenten uitgestoten. Per kilogram rundvlees is de uitstoot 22,2 tot 25,4 kilogram CO2-equivalenten. Om te compenseren voor de broeikasuitstoot van een liter melk moet je ongeveer 8 tot 11 km afleggen met de fiets in plaats van met de auto. Voor een portie rundvlees (honderd gram) is dat 17 tot 21 kilometer.
Jaarlijks drinkt de gemiddelde Vlaming 44,5 liter melk. Wie daarvoor wil compenseren moet in goede conditie zijn en ongeveer 526 kilometer fietsen!