Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Koeien en broeikasgassen

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Koemelk

Teelt

Milieu

Koeien en broeikasgassen

Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO stoot de veehouderij wereldwijd 14,5 procent van alle broeikasgassen uit. Broeikasgassen zijn mee verantwoordelijk voor de klimaatveranderingen. Methaangas (44%) is de grootste bron, de rest bestaat uit lachgas (29%) en CO2 (27%). Als je kijkt naar de uitstoot binnen de veehouderij, is melkvee verantwoordelijk voor 21 procent van de uitstoot en rundvlees voor 41 procent. Koeien zorgen voor meer uitstoot dan varkens (9%) en gevogelte (8%). 

Het aandeel van de verschillende sectoren in de broeikasgasemissie verschilt per regio. Voor Vlaanderen is het aandeel van de veehouderij in de totale broeikasgasemissies 4 procent. Sinds 2000 heeft de sector een reductie van 9 procent gerealiseerd in de totale broeikasgasemissies, en zelfs 26 procent in de CO2-uitstoot alleen al van melk.

Voor de productie van een kilogram halfvolle UHT-melk, worden tussen de 1,03 en 1,36 kilogram CO2-equivalenten uitgestoten. Per kilogram rundvlees is de uitstoot 22,2 tot 25,4 kilogram CO2-equivalenten. Om te compenseren voor de broeikasuitstoot van een liter melk moet je ongeveer 8 tot 11 km afleggen met de fiets in plaats van met de auto. Voor een portie rundvlees (honderd gram) is dat 17 tot 21 kilometer. 

Jaarlijks drinkt de gemiddelde Vlaming 44,5 liter melk. Wie daarvoor wil compenseren moet in goede conditie zijn en ongeveer 526 kilometer fietsen!

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen