Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Groene, blauwe en grijze watervoetafdruk

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Koemelk

Teelt

Milieu

Groene, blauwe en grijze watervoetafdruk

Het totale waterverbruik van een voedingsproduct is de som van de blauwe, de groene en de grijze watervoetafdruk. 

Groen water is het regenwater dat op de velden valt. Dat is niet zo kostbaar en daarvan gebruikt een gewas het meeste. 

Blauw water is afkomstig van kunstmatige bevloeiing. Het kan geput worden uit rivieren, meren, grondwater of opgeslagen regenwater. Omdat blauw water ook gebruikt kan worden als drinkwater en in de industrie, of belangrijk kan zijn voor natuurlijke ecosystemen, is het wel kostbaar. Het gebruik van blauw water leidt vaak tot het overmatig onttrekken van water aan stroomgebieden. Dat leidt tot het verdrogen van de plaatselijke natuur. 

Grijs water zegt iets over de mate waarin het water vervuild is na gebruik. Het is de hoeveelheid water die achteraf nodig is om de concentratie van vervuilende stoffen zodanig te verdunnen dat de vervuiling teruggebracht kan worden tot water aan de kwaliteitsnormen voldoet. 

Van de 1.022 liter die gemiddeld nodig is voor de productie van een liter melk, bestaat ongeveer 84 procent uit groen water,  9 procent uit blauw water en 7 procent uit grijs water.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen