Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Lactose-intolerantie

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Koemelk

Consumptie

Gezondheid

Lactose-intolerantie

Wie lactose-intolerant is, kan het enzym lactase niet aanmaken. Dat enzym breekt het melksuiker lactose af. Lactase is belangrijk voor zuigelingen, omdat melk hun voornaamste bron van voedsel is. Lactose komt voor in moedermelk en in alle standaard kunstvoedingen.

Bij zowat alle zoogdieren maakt het lichaam minder lactase aan bij het opgroeien. Oorspronkelijk was dat bij de mens ook zo. Sommige mensen blijven ook als ze volwassen zijn lactase produceren, als resultaat van een aanpassing in het DNA. Die aanpassing evolueerde samen met het houden van melkvee, tussen 2188 en 20.650 jaar geleden. Omdat melkvee niet overal even populair was, verschilt de tolerantie voor lactose wereldwijd (zie kaart). Mensen die de aanpassing niet hebben, zijn op volwassen leeftijd lactose-intolerant. Melk veroorzaakt bij hen buikkrampen, winderigheid en diarree. Zo'n 65% van de wereldbevolking is in meer of mindere mate lactose-intolerant. 

Bij de verwerking van melk wordt vaak een deel van de lactose afgebroken. Hoeveel lactose een melkproduct bevat, verschilt van product tot product. Bij het maken van harde kaas, zoals Gouda of Edammer, wordt alle lactose afgebroken. Die kazen veroorzaken geen reactie.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen