Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Filter
Milieu Sociaal Gezondheid Dierenwelzijn

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Tracé van Knoflook

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Knoflook

Intro

artikel

Van teen tot bol

Geen tijd om het volledige tracé te lezen? In dit artikel vind je de belangrijkste feiten over knoflook.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Teelt

Knoflook is verwant aan bieslook (Allium schoenoprasum).

Een wereldveroveraar uit Centraal-Azië

Knoflook (Allium sativum) behoort tot de familie van de Liliaceae, en is dus verwant aan prei, bieslook en ui. De plant is afkomstig uit Centraal-Azië, rond Oezbekistan en Georgië, maar laat zich bijna overal gemakkelijk telen. Via handel en nomadische jager-verzamelaars is de plant vervolgens verspreid. Al in het oude China, India en Egypte werd de knol teruggevonden, onder andere in het graf van Toetanchamon.

Wilde knoflook

De oorspronkelijke, wilde knoflook (Allium longicuspis) was een zaadvormende plant. Waarschijnlijk leidde bewuste menselijke selectie tot de huidige knoflook (Allium sativum L.), die grote bollen aanmaakt, en op vegetatieve manier wordt vermeerderd door uit een teentje een nieuwe bol te laten groeien. Er zijn meer dan tweehonderd knoflookvariëteiten. Hoewel het technisch mogelijk is om hier knoflook te telen, is de knoflookteelt in Vlaanderen erg klein.

Chinese boeren planten knoflook.

Teeltwijze

Traditioneel wordt knoflook geteeld door een teentje van ongeveer twee centimeter groot te planten, zodat het kan uitgroeien tot een nieuwe bol. Een knoflookbol groeit ondergronds en bestaat uit vleziger geworden bladeren. Uit de bol groeit ook een stengel die een bloem voortbrengt. Die wordt bij grootschalige teelt vaak verwijderd voor de bloei, zodat alle voeding naar de bol gaat.

Lange groeitijd

De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst, maar planten in maart en april kan ook. Tenen die dan in de grond worden gestoken leveren evenwel minder grote bollen op, aangezien de plant een winterperiode met gemiddelde temperaturen nodig heeft om getriggerd te worden tot bolvorming. Knoflook behoeft een vrij lange groeitijd, dus de oogst van het najaar gebeurt pas in mei of juni. Tenen die in het voorjaar werden geplant, leveren pas tegen september bollen op.

Milieu

Bedreigingen

Vooral roest (Pucciniomyceten), schimmels die heel veel schade kunnen veroorzaken, zijn een bedreiging voor de knoflookteelt. Daarnaast zijn er tripsen, insecten die bij alle Allium-soorten schade veroorzaken. Die kunnen worden bestreden door natuurlijke vijanden als groene gaasvliegen, wantsen of Westerse roofmijt of bij sterke plaagdruk met een chemisch gewasbeschermingsmiddel.

Laad nog meer info over Teelt

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Teelt.

Verwerking

Look wordt ofwel vers verkocht, met een stuk van de stengel nog aan de bol, ofwel als gedroogde bol. Het drogen van look verhindert ziektes tijdens de bewaring en neemt een twintigtal dagen in beslag. Dat kan gebeuren in een séchoir (een ruimte waar warme lucht gelijkmatig door de bakken met lookbollen stroomt, nvdr.) of met behulp van ventilatoren of in industriële droogmachines. De bedoeling is dat de bollen geleidelijk minstens 25 procent aan vocht verliezen. Om dat te controleren worden ze dagelijks gewogen.

Lage temperatuur

Eenmaal gedroogd worden ze bij een temperatuur van om en bij de 0°C gestockeerd. De lage temperatuur verhindert dat de look opnieuw gaat uitlopen.

Transport

Vrachtwagentransport

In Europa wordt knoflook vooral in Spanje, Frankrijk en Italië op grote schaal geteeld. Via vrachtwagentransport komen de gedroogde bollen naar de Benelux.

Consumptie

Smaakmaker

Door zijn sterke smaak is knoflook van oudsher een smaakmaker, al heeft het z’n tijd geduurd vooraleer hij dat ook in de Lage Landen werd. Het culinaire gebruik werd hier in de jaren vijftig geïntroduceerd door Spaanse en Italiaanse migranten. Het was evenwel pas na het opbloeien van toerisme in het Zuiden in de decennia nadien, dat ook de Belg en de Nederlander het gebruik in de keuken overnamen. Verse look heeft een krachtigere smaak dan gedroogde. Look wordt in gerechten vaak gefruit – in olie roerend gebakken – omdat dat de rauwe smaak van de verse look wat verzacht.

Bewaring

Hoewel knoflook voor verkoop koel wordt bewaard, is het geen goed idee om hem thuis ook in de koelkast te bewaren. Daar zal hij sneller bederven, zeker als er vocht bij kan. Je bewaart knoflook best in het donker, bij een temperatuur van rond de zestien graden, op een plek waar wel wat lucht aan de knol kan. Een knoflookbol kan zo’n acht weken lang goed blijven. Ongepelde tenen kun je invriezen en nadien over het gerecht raspen zonder te ontdooien.

Gezondheid

Look valt voor het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw onder groente, en is dus een gezond onderdeel van de maaltijd. Over knoflook bestaan veel gezondheidsclaims. Zo smeerden soldaten het vroeger op hun wonden om infecties te voorkomen. In rauwe knoflook zitten stoffen die ontstekingen tegen kunnen gaan, en de teentjes bevatten vitamines en ijzer. Er zijn testen die een antibiotische werking van knoflook bevestigen, of het preventieve eigenschappen tegen kanker of diabetes toedichten maar die resultaten worden enkel waargenomen bij een extreem hoge lookconsumptie, in een onderzoeksetting. In de realiteit consumeren we slechts kleine hoeveelheden look, waardoor die gezondheidseffecten verwaarloosbaar zijn of zelfs niet (meer) aanwezig. Er is nog te weinig bewijs dat look als supplement of ingrediënt kwalen kan voorkomen.

Afval

Plastic netjes

Bij knoflook komt weinig afval kijken. Enkel de plastic netjes waarin meerdere bollen in de supermarkt samen worden verkocht hebben hun ecologische prijs. Het is dus beter om losse bollen te kopen en die in een herbruikbaar zakje te steken.

Bronvermeldingen