Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Maïsteelt

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Honden- en Kattenvoer

Teelt - Granen

Monocultuur van maïs
Milieu

Driekwart van de maïs voor veevoer of biogas

Granen hebben een grote milieuimpact omdat ze massaal verbouwd worden. Maïs en tarwe, de twee meest geteelde graansoorten, nemen wereldwijd bijna 4 miljoen vierkante kilometer in. Dat is een derde van de oppervlakte van Europa. 

Maïs is ook in ons land het tweede grootste akkerbouwgewas na tarwe. In Vlaanderen nam het maïsareaal de voorbije twintig jaar met 85 % toe. Intussen halveerde het bietenareaal, daalde dat van andere granen met 34 % en verdwenen traditionele groenvoeders als klaver en luzerne. 

In Europa wordt gemiddeld driekwart van de maïs verwerkt in dierenvoeding of tot biogas. Het heeft immers van alle granen de hoogste energiewaarde, wat het ideaal diervoeder maakt. Zo levert 100 kg maïs 60 kg varkensvlees, 80 kg kalkoen of 83 dozijn eieren op. Er zijn geen aparte cijfers over hoeveel Belgische maïs in petfood terechtkomt of waar de granen in bekende merken precies vandaan komen. Dat komt omdat petfood onderdeel uitmaakt van de ruimere mengvoederindustrie en dus ook niet wordt gespecifieerd in officiële statistieken.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen