De voedingsindustrie wil kinderen beter beschermen tegen de gevolgen van reclame voor ongezonde voeding. Dat doet ze op eigen initiatief en naar eigen zeggen efficiënter dan de overheid. Experts zijn niet overtuigd. ‘Je vertrouwt een autobouwer toch ook niet ons mobiliteitsbeleid toe?’
Ons industriële voedselsysteem heeft nood aan een duurzame upgrade. Kringlooplandbouw, korte ketens en agro-ecologie klinken veelbelovend, maar kunnen de boeren al die veranderingen nog aan? "Zonder gepaste ondersteuning is verduurzaming simpelweg onhaalbaar."
Vlees eten lijkt soms even natuurlijk als de groene kleur van gras of de zon die opkomt. Maar is dat wel zo? Sociologisch onderzoek onthult hoe populaire cultuur kinderen van jongs af aan kneedt tot vleeseters. Socioloog Matthew Cole verwoordt het zo: “Eerst leren kinderen om dieren lief te hebben, vervolgens horen ze dat het normaal is om hen te doden en op te eten. Dat is verraad ten opzichte van hun natuurlijk vermogen tot empathie.”
Frisdranken, chips, gesuikerde ontbijtgranen, snoep en andere snacks mogen onze kinderen dan wel dik en ziek maken, toch is de marketing rond deze producten alomtegenwoordig. En het spel wordt sluw gespeeld. Zo sluw dat experts smeken om een strengere overheidsaanpak. Landen zoals Chili lopen hierin voorop en kunnen onze beleidsmakers inspireren.
Alleen nog rauw voedsel eten, een strikt paleodieet volgen of alle koolhydraten schrappen. Sommigen gaan ver om ‘puur’ en ‘gezond’ te eten. Orthorexia heet deze obsessieve en ziekelijke drang.
Is suiker nu goed of slecht voor onze hersenen? De waarheid is bittersweet. Ons brein kan niet zonder, maar overconsumptie verhoogt de kans op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer, aanzienlijk. Jammer dat met mate consumeren zo moeilijk is...
Steeds meer bakkerijen bieden glutenvrij brood aan. Goed nieuws voor bijvoorbeeld mijn vriendin, die coeliakiepatiënt is en geen gluten mag eten. Toch hebben bakkers, industrie en wetenschap nog veel werk voor de boeg. Een voedzaam en lekker glutenvrij broodje blijkt niet zomaar gebakken.