Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van koe tot koelkast

De weg die koemelk aflegt tot in je koelkast? We praten je bij in een zin of tien in deze super beknopte samenvatting van het Tracé van Koemelk. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Een pasgeboren kalf in een vermeerderingsbedrijf.

Kalven om de 420 dagen

Om melk te blijven geven, moet een koe vaak genoeg drachtig zijn. Ze kalft ongeveer om de 420 dagen. De jonge stiertjes worden na veertien dagen naar de vleeskalverhouder gebracht. Meer dan een kwart van de vrouwelijke kalfjes blijft op het melkveebedrijf.

Een koe wordt gemolken met een melkrobot. Credit: Tsang Tsey Chow

Van uier tot koeltank

Een melkkoe wordt twee à drie keer per dag gemolken. Dat gebeurt met een melkrobot of met een melkmachine, die bediend wordt door de boer. De melk vloeit door buizen rechtstreeks naar gekoelde tanks.

Een vrachtwagen haalt melk op om te vervoeren naar een zuivelfabriek.

Transport naar de zuivelfabriek

Maximaal om de 72 uur wordt de melk opgehaald. Ze wordt overgepompt naar een geïsoleerde koeltank. Bij elke ophaling wordt de kwaliteit van de melk gecontroleerd. De koeltank rijdt naar de zuivelfabriek.

Flessen melk op een lopende band.

Van pasteurisatie tot verpakking

Bij de zuivelfabriek wordt de melk nog eens gecontroleerd en overgepompt naar gekoelde tanks. Zo blijft ze altijd zo koel mogelijk. Daarna wordt ze gepasteuriseerd, eventueel verwerkt en verpakt.

Smaakt dit voorproefje naar meer? Scrol dan door het Tracé van Koemelk.
ga naar het volledige tracé van koemelk

Bronvermelding