Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van knol tot friet

De zoete aardappel is geen familie van de aardappel, maar verwant met de windes. Sinds 2017 wordt hij ook bij ons geteeld. De zoete aardappel is niet alleen erg voedzaam, maar kan ook gebruikt worden om medicijnen te maken tegen hart- en vaataandoeningen. Mogelijk kan de zoete aardappel een rol spelen bij de bestrijding van honger in de wereld. Geen tijd voor het hele tracé? In dit artikel lees je de belangrijkste zoete aardappelfeitjes.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Teelt

De zoete aardappel is geen familie van de aardappel, maar verwant met de windes. Door menselijke veredeling werd het ontwikkeld tot een voedzame knol die zich makkelijk laat telen, zonder veel risico’s of bedreigingen. De zoete aardappel kent zijn oorsprong in Midden-Amerika, vanwaar het na de conquista is verspreid naar Europa en vandaar naar Afrika. Het is het zevende, en in de lage inkomenslanden zelfs het vijfde, belangrijkste voedingsgewas ter wereld.

Verwerking

Na oogst wordt de knol afgerijpt en behandeld voor bewaring. Ook de bladeren van de plant kunnen gegeten worden.

Transport

Zoete aardappel wordt doorgaans via vrachtwagen of boot getransporteerd vanuit de producerende landen.

Consumptie

De voedzaamheid van de zoete aardappel varieert erg van variëteit tot variëteit. De oranje zoete aardappel, zoals die in onze supermarkten ligt, bevat veel provitamine B en C, maar ook betacaroteen, dat omgezet wordt in vitamine A, wat onder andere een gunstig effect heeft op het voorkomen van blindheid door vitamine A-tekort. Binnen een gevarieerd voedingspatroon is de zoete aardappel dus gezond te noemen.

Afval

Bij de productie en consumptie van zoete aardappel komt zo goed als geen afval kijken. Schillen kunnen gecomposteerd worden, of als voedsel aan dieren worden gegeven.

Bronvermelding