De Belg eet gemiddeld 1,6 kilogram aardbeien per jaar en daarmee is de aardbei de op acht na populairste fruitsoort. Hier lees je in het kort welke stappen de rode vrucht aflegt voordat je die in de supermarkt kunt kopen.
Aardbeienplanten groeien in de volle grond, onder plastic tunnels of in serres. Dankzij de serres en de teelt van ‘doordragers’, kunnen we het hele jaar door aardbeien eten. De serres moeten verwarmd of gekoeld worden om de ideale temperatuur te behouden en hebben daarom een hoog energieverbruik. Nieuwe ontwikkelingen in de glastuinbouw helpen de serres te verduurzamen. De meest duurzame aardbeien zijn nog altijd aardbeien uit de volle grond en uit eigen land.
De aardbeien worden meestal geplukt door seizoensarbeiders uit het buitenland die daar niet veel mee verdienen. Vooral het plukken van aardbeien uit de volle grond is zwaar werk.
Een kwart van alle Europese aardbeien wordt verwerkt tot onder meer concentraat en confituur. Niet alle producten met een aardbeienkleur bevatten daadwerkelijk aardbeien; soms wordt die kleur verkregen door de toevoeging van andere vruchten of cochenilleluizen. Ook de aardbeiensmaak kan worden nagebootst met natuurlijke of kunstmatige aroma’s.
Terwijl België en Nederland niet in de top 15 van grootste aardbeienproducenten staan, zijn die landen wel een van de grootste exporteurs ter wereld. Tachtig procent van de Belgische aardbeien is bedoeld voor de export. In de winter importeert België ook aardbeien uit Spanje.
In België eten we per jaar gemiddeld 1,6 kilogram aardbeien per persoon. Aardbeien zijn rijk aan foliumzuur en vitamine C, essentiële stoffen om ons lichaam gezond te houden.
Aardbeien bevatten gemiddeld meer pesticiden dan ander fruit. De maximumdosis van die pesticiden is wettelijk vastgelegd zodat de behandelde aardbeien niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Aardbeientelers gaan steeds meer op zoek naar alternatieven voor bestrijdingsmiddelen, zoals insecten die schadelijke bladluizen opeten.
Om aardbeien langer te kunnen bewaren, moeten ze worden gekoeld of ingevroren. Naar schatting 2 tot 10 procent van de aardbeien gaat verloren, omdat niet alle vruchten aan de kwaliteitseisen voldoen. Meestal worden die aardbeien gecomposteerd.