Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van jager tot jachtsaus

In 2020 werden in Vlaanderen 856.338 wilde dieren geschoten. Het wildseizoen loopt van 15 oktober tot begin januari. Dat heeft meer met traditie te maken dan met de daadwerkelijke beschikbaarheid van het vlees. Wild is de naam die wordt geplakt op alle diersoorten die bejaagd worden in de natuur, maar een deel van het wild dat op ons bord belandt komt uit de kweek. De jacht is in Europa aan strenge regels onderhevig. Zo wil men wildpopulaties beschermen en in stand houden, maar jacht toch mogelijk maken. De belangrijkste punten uit het Tracé van Wild lees je hier.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Jacht

Wild is de naam die wordt geplakt op alle dieren die bejaagd worden in de natuur. De jacht is in Europa aan strenge regels onderhevig. Zo wil men wildpopulaties beschermen en in stand houden, maar jacht toch mogelijk maken. Er bestaat ook zoiets als gekweekt wild, denk maar aan de herten uit Nieuw-Zeeland.

Verwerking

Na de jacht wordt het dier ter plekke van zijn ingewanden ontdaan, en wordt het vlees enkele dagen bestorven, zoals men dat dan noemt. Daarna wordt het in een gespecialiseerde instelling verwerkt tot vlees geschikt voor consumptie. Daarbij worden stalen gecontroleerd op het voorkomen van ziektes en gezondheid.

Transport

Gejaagd wild wordt vanaf het afschieten getransporteerd met koelwagens. Dit heeft vanzelfsprekend een CO₂-voetafdruk. Gekweekt wild wordt met boot of vliegtuig vanuit Nieuw-Zeeland naar ons vervoerd.

Consumptie

Wild vlees heeft zijn eigen typische wildsmaak, en is iets minder vet dan vlees van gekweekte dieren. Maar het blijft rood vlees, wat maakt dat je het best met mate kunt consumeren.

Afval

Huid, vet, botten en haren van wilde dieren kunnen door gespecialiseerde bedrijven nog verwerkt worden in en tot tal van producten zoals sierhuiden, lippenstift, penselen, fond en ga zo maar door.

Wil je meer weten over wild? Scroll dan eens door het Tracé van Wild en lees alles over de weg die wild vlees aflegt: van de jager tot aan je bord.
ontdek het volledige tracé

Bronvermelding