Broccoli vindt zijn wortels in het Midden-Oosten. Als we broccoli eten, verorberen we de gesloten bloemknoppen. België kweekt jaarlijks ongeveer twee miljoen kilo van de groente. Voor kinderen smaakt broccoli écht anders dan voor volwassenen. Broccolini is een op broccoli lijkende koolvariëteit die malser en langer houdbaar is. In dit artikel lees je de belangrijkste broccolifeitjes.
Broccoli vindt zijn wortels in het Midden-Oosten. Het is een door menselijke veredeling en kruising bereikte variant van een wilde koolsoort die aan de Atlantische kusten voorkomt. Doordat de plant goed gedijt in mildere klimaatzones, raakte ze in de oudheid verspreid naar Italië en Spanje. Tegenwoordig wordt ze in augustus, september en oktober ook in Frankrijk, Engeland, België en Nederland gekweekt. De plant laat zich vlot telen, en wordt bij ons dan ook vaak in grootschalige tuinbouwsettings gekweekt.
De verse broccoli wordt met de hand of machinaal van de plant gesneden, en dikwijls al op het veld verpakt voor consumptie. Broccoli wordt ook verwerkt tot diepvriesproduct, en is terug te vinden in maaltijdsalades, soepen en sauzen. Afval van broccoliproductie is er nauwelijks, en het beetje dat er is eindigt vaak als veevoeder.
Broccoli wordt met vrachtwagens vervoerd van het veld naar de winkels, en vanuit landen als Spanje of Frankrijk tot bij ons. Dat heeft een zekere CO₂-voetafdruk, maar die ligt vaak lager dan de ecologische en economische kost om de groente hier buiten het seizoen in kassen te telen.
Broccoli wordt meestal gekookt, rauw of gebakken gegeten. Net als andere groenten zit ook broccoli vol gezonde bestanddelen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Broccoli verkleurt geel als hij niet koel genoeg wordt bewaard en als hij in aanraking komt met ethyleen, die verkleuring is niet schadelijk.
De teelt en de consumptie van broccoli levert nauwelijks afval op. Wel maakt de groente zoals alle andere groente of fruit deel uit van de vervallen overschotten die supermarkten soms overhouden.