Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Gezondheid

Hoe een voedselthermometer ervoor zorgt dat je geen voedselvergiftiging oploopt

De meeste festiviteiten tijdens de feestdagen draaien rond het klaarmaken en eten van voedsel. Het aanpakken van ongenode gasten (ziekteverwekkers) die op de loer liggen, is in al die vreugde en dat feestgedruis van cruciaal belang. Het is dus geen slecht idee om bij het bereiden een voedselthermometer in te zetten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Als voedselveiligheidsonderzoekers bestuderen we hoe we mensen kunnen beschermen tegen infecties veroorzaakt door ziekteverwekkers in voedsel. Hoewel je waarschijnlijk wel weet dat je je handen moet wassen en rauw vlees gescheiden moet houden van ander voedsel, is er nog iets belangrijks dat je moet doen om te voorkomen dat je tijdens de feestdagen op het toilet moet zitten: je voedsel peilen.

Elk jaar worden vier miljoen Canadezen ziek door het voedsel dat ze eten. De meest voorkomende oorzaak is het norovirus, dat de meeste ziektes veroorzaakt. Andere belangrijke oorzaken zijn de bacteriën Listeria, Salmonella, Campylobacter en het Shiga toxine producerende E. coli.

De gevolgen zijn verstrekkend, van milde gevallen die ongemak veroorzaken tot ernstige gevallen die ziekenhuisopname vereisen. Elk jaar veroorzaken deze infecties miljoenen gemiste werkdagen, wat resulteert in productiviteitsverlies en kosten van ongeveer 400 miljoen dollar. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt momenteel vast hoeveel door voedsel overgedragen ziekten er jaarlijks wereldwijd voorkomen, inclusief de complicaties op lange termijn die kunnen optreden, zoals nieraandoeningen en het Guillain Barré-syndroom.

Zorg dat je voedsel goed gaar is

Veel mensen weten misschien niet dat een voedselthermometer de enige manier is om te weten of je eten goed gaar is. Een voedselthermometer is de onbezongen held van je feestmaaltijd. Hij zorgt ervoor dat gevogelte, vlees en andere gerechten - ook die op basis van groenten - de interne temperatuur bereiken die nodig is om schadelijke ziekteverwekkers te elimineren.

Een juist gebruik van de voedselthermometer beschermt niet alleen tegen ziektes, maar verbetert ook de algehele culinaire ervaring door te garanderen dat je gerechten perfect gaar zijn. Maar wanneer en hoe moet je een thermometer gebruiken? Je moet je voedselthermometer altijd gebruiken als je vlees of ander eiwitrijk voedsel (zoals quiche, roerbakgerechten en plantaardig vlees) bereidt en als je restjes opnieuw opwarmt. Verschillende soorten voedsel hebben verschillende doeltemperaturen, dus gebruik een betrouwbare voedselveiligheidstabel om de juiste temperatuur voor elk gerecht te bepalen. Als je weinig tijd hebt, is de veiligste temperatuur voor de meeste voedingsmiddelen (behalve hele vogels) 74 °C. Health Canada raadt 82 °C aan voor hele vogels zoals kalkoen en kip. Je kunt zelfs je oude recepten en kookboeken bijwerken door "kook tot het sap helder is" (of andere instructies die niet erg nuttig zijn) te veranderen in "kook tot het 74 °C graden Celsius is".

Jed Owen - Unsplash

Een voedselthermometer kiezen en gebruiken

Als een derde van de Canadezen geen voedselthermometer heeft, is de eerste stap het kiezen van de juiste. Kies een betrouwbare digitale voedselthermometer die geschikt is voor het specifieke soort voedsel dat je bereidt. Er zijn verschillende soorten, waaronder thermometers met directe aflezing voor snelle controles en ovenveilige thermometers die je in het voedsel kunt laten zitten terwijl het in de oven gaart. Om de temperatuur te controleren, steek je de thermometer in het dikste deel van het voedsel en vermijd je botten en vettige delen. Voor gevogelte moet de thermometer in het binnenste gedeelte van de dij en vleugel en het dikste gedeelte van de borst worden gestoken.

Wacht tot de temperatuur niet meer verandert, zodat de thermometer voldoende tijd heeft om een nauwkeurige meting te doen. Was de thermometer na elk gebruik met warm zeepwater.

Perfect gekookt

Hij zorgt er niet alleen voor dat voedsel heet genoeg wordt om schadelijke ziekteverwekkers te doden, er is er nog meer goed nieuws over het gebruik van een voedselthermometer. Kookt je beste vriend de rosbief te gaar? Heb je een familielid dat uit veiligheidsoverwegingen de smaak uit kip kookt? Het gebruik van een voedselthermometer kan helpen om een sappige en heerlijke maaltijd te garanderen en vrienden en familie bij elkaar te brengen.

Als onderzoekers op het gebied van voedselveiligheid is het ons doel om ervoor te zorgen dat "alle Canadezen. . . weten hoe ze een voedselthermometer moeten gebruiken en dat het. . . net zo'n deel van hun leven wordt als een tandenborstel". Voedselthermometers zijn dus geweldige cadeaus!

Omgaan met kliekjes

Naast de voedselthermometer inzetten om te zien of je restjes zijn opgewarmd tot 74°C voordat je ze opeet, zijn er nog andere belangrijke tips om veilig met restjes om te gaan deze feestdagen. Koel ze snel in op een manier die ze snel laat afkoelen, zoals in ondiepe bakjes, losjes afgedekt tot ze afgekoeld zijn. Consumeer ze de komende twee tot drie dagen of vries ze meteen in voor later gebruik.

Veel mensen bereiden unieke gerechten voor de feestdagen, reizen met voedsel en bereide gerechten en organiseren of wonen vakantiebuffetten en potlucks bij. Health Canada heeft specifieke tips om ervoor te zorgen dat je buffetten, gebakken producten, ciders, advocaat, vulling en meer veilig kunt eten.

Als je deze feestdagen ziek wordt door misselijkheid, braken, diarree of andere spijsverteringsproblemen, ga dan zo nodig naar de dokter. Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is het het beste om uit de keuken te blijven als je ziek bent en geen eten voor anderen te bereiden.

Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteurs is Shannon Majowicz (University of Waterloo).

Bronvermelding