Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

De weg van 's werelds populairste groente in een notendop

Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade. Een gemiddelde Belg eet een ruime zes kilo tomaten per jaar, het equivalent van zestig verse tomaten. Dat we het hele jaar door tomaten kunnen eten hebben we te danken aan hardwerkende (gast)arbeiders in Italië en Spanje en hoogtechnologische verwarmde serres dichter bij huis. 

Koen Vandepopuliere

Biochemicus van opleiding en schrijft als journalist over voeding en duurzaamheid.

Serres, open lucht of folietunnels

In de Europese Unie wordt 79,6 procent van alle tomaten geproduceerd in zes landen: Spanje (23,3 procent), Italië (16,3 procent), Polen (14,3 procent), Nederland (10,1 procent), Frankrijk (8,2 procent) en Roemenië (7,5 procent). In de Benelux worden tomaten doorgaans in hoogtechnologische, verwarmde serres geteeld. Ze zijn bestemd voor de versmarkt. In Zuid-Europa worden tomaten vooral geteeld in open lucht of folietunnels. De regio exporteert veel verse tomaten naar de Benelux wanneer daar het tomatenseizoen voorbij is.

De vele gedaanten van een tomaat

Naast verse tomaten vind je tomaten ook in veel verwerkte producten terug. Een verwerker plet de tomaten tot pulp en onttrekt het vocht, zodat er een concentraat ontstaat. In Zuid-Europa, en vooral Italië, is een groot deel tomaten bestemd voor de verwerking tot sauzen, soepen of ketchup.

Per vrachtwagen of boot

In Europa worden veel verse tomaten vervoerd per vrachtwagen. De maximumafstand, zonder dat de tomaten te veel schade oplopen, is 2.000 kilometer. Die komt overeen met de afstand tussen Brussel en Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Per boot overleven verse tomaten ook de overtocht naar Amerika. Speciale technologie houdt de temperatuur, vochtigheid en CO2-concentratie onderweg optimaal.

Populairste groente

De tomaat is de populairste groente ter wereld. Ook in België eten we van alle verse groenten het vaakst tomaat. Gemiddeld eet een Belg jaarlijks 6,14 kilogram tomaten. Op de tweede plaats staan wortels (5,7 kilogram), op de derde uien (4,38 kilogram). Jaarlijks eten we iets meer dan zestig verse tomaten per persoon.

Lelijke tomaten

2,5 procent van de Vlaamse tomaten is niet mooi genoeg om verkocht te worden voor het doel dat de teler in gedachten had (bijvoorbeeld: kwaliteitstomaten voor de versmarkt). 11,1 procent van die 2,5 procent raakt alsnog verkocht als lagere klasse op de veiling, wordt verwerkt, of wordt gedoneerd aan een sociale organisatie. 88,9 procent van de ‘lelijke’ tomaten raakt niet meer op de markt als voeding, maar wordt vergist, gecomposteerd, verspreid op akkers of gewoon niet geoogst.

Bronvermelding