Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Gezondheid

Daarom stinkt uw diepvriezer zo

Heeft u ooit een vieze geur in uw vriezer opgemerkt? Waar komt die vandaan en wat kunt u doen om het probleem te verhelpen? De meeste mensen verwachten dat een vriezer bederfelijke levensmiddelen maandenlang vers en beschermd tegen bederf kan houden. Helaas is dat niet altijd het geval.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Hardnekkige microben en prikkelende chemicaliën

Er zijn verschillende oorzaken voor slechte geuren uit uw vriezer. Meestal zijn de boosdoeners microben - bacteriën, gisten en schimmels. Hoewel een vriezer de groei van de meest voorkomende bederfveroorzakende microben drastisch vertraagt, kunnen sommige toch gedijen als de temperatuur boven de -18℃ (de aanbevolen vriestemperatuur) komt. Dit kan gebeuren als de stroom langer dan een paar uur uitvalt, of als u iets warms rechtstreeks in de vriezer legt.

Gemorst voedsel en open bakjes bieden microben de kans om aan het werk te gaan. Het is ook vermeldenswaard dat veel microben het invriezen overleven en opnieuw beginnen te groeien zodra de omstandigheden gunstig zijn - bijvoorbeeld als u het voedsel verwijdert, het gedeeltelijk ontdooit en het terugzet in de vriezer.

Er gebeuren twee dingen als voedsel kapot gaat. Ten eerste, wanneer microben beginnen te groeien, worden er verschillende prikkelende chemicaliën geproduceerd. Ten tweede kunnen en zullen de vetten en smaken die deel uitmaken van het voedsel zelf vrijkomen. Deze worden doorgaans vluchtige organische stoffen (VOC's) genoemd. Het zijn de aangename aroma's die we ruiken als we eten, maar VOC's kunnen ook worden geproduceerd door bacteriën.

Velen van ons zijn bijvoorbeeld bekend met de geuren van fermentatie - een microbieel proces. Wanneer we voedsel fermenteren, besmetten we het opzettelijk met microben met bekende eigenschappen, of zorgen we voor omstandigheden die de groei van gewenste microben en de daaropvolgende productie van aromatische verbindingen bevorderen. Ongecontroleerd voedselbederf is daarentegen problematisch, vooral wanneer de besmettende microben ziekten kunnen veroorzaken.

Dev Benjamin - Unsplash

Invriezen verandert het voedsel

Niet alleen microbiële groei kan leiden tot ongewenste geuren. Er gebeuren ook allerlei chemische processen in de vriezer. Invriezen veroorzaakt fysieke veranderingen in voedsel, waardoor het vaak sneller wordt afgebroken. Velen van ons zijn bekend met "vriesbrand" op vlees en ander voedsel, en met ijskristallen op bevroren voedsel. Dit verschijnsel heet "zoutafstoting". Afhankelijk van hoe snel iets wordt bevroren, kunnen zouten soms worden geconcentreerd, omdat zuiver water bij een hogere temperatuur bevriest dan water waarin dingen zijn opgelost - zoals suikers en zouten. Op grote schaal gebeurt dit met ijsbergen in de oceaan. Als het zeewater bevriest, wordt het zout verwijderd. Zo bestaat de ijsberg uit zoet water, en het omringende zeewater wordt een zoutere en dichtere pekel.

Op een vergelijkbare manier, als het water in voedsel bevriest, worden organische moleculen geconcentreerd en uitgestoten. Als deze vluchtig zijn, verplaatsen ze zich in de vriezer en hechten ze zich aan andere dingen. Waar ze terechtkomen hangt af van wat er nog meer is.

Sommige vluchtige stoffen houden van water. We noemen ze "hydrofiel" of waterminnend; dat zijn degenen die uw voedsel slecht doen smaken. Andere zijn meer waterhatend of "hydrofoob" en blijven plakken aan dingen als siliconen ijsblokjesbakjes, waardoor ze gaan stinken.

Huishoudelijke diepvriezers worden gewoonlijk gekoppeld aan een koelkast, en dit biedt nog een mogelijkheid voor de verplaatsing van geuren door de systemen. De twee apparaten delen één koelbron en luchtstroomkanaal. Als uw koelkast vieze geurtjes heeft van het voedsel dat erin zit (natuurlijk of na microbieel bederf), is het zeer waarschijnlijk dat ze migreren naar uw vriezer.

Bozhin Karaivanov - Unsplash

Help, mijn vriezer stinkt!

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw vriezer gaat stinken. Probeer ten eerste te voorkomen dat geuren ontstaan door het voedsel af te dekken. Als u het voedsel in een luchtdichte verpakking doet (glas is het beste), zal dit de afgifte van eventuele aromatische verbindingen door bacteriën of het voedsel zelf aanzienlijk vertragen. Bedekt voedsel absorbeert ook minder snel geuren en smaken van ander voedsel eromheen.

Als de geuren zich al hebben ontwikkeld, kunt u ze elimineren door een paar eenvoudige stappen te volgen, waaronder een grondige reiniging.

  • Haal alles uit de vriezer en controleer het voedsel op bederf, vriesbrand of onaangename geuren.
  • Gooi alles met ijskristallen weg en bewaar de rest in een koelbox terwijl u de vriezer zelf onder handen neemt. Controleer ook de koelkast en gooi slecht ruikende levensmiddelen weg.
  • Zodra u alle artikelen hebt verwijderd, verwijdert u de schappen en ruimt u gemorste of gekruimelde levensmiddelen op.
  • Veeg alle oppervlakken schoon met een warm sopje of een mengsel van twee eetlepels zuiveringszout met warm water.
  • Was alle planken en ijscompartimenten en laat ze volledig drogen.

Als de geuren met deze eenvoudige reinigingsstappen niet worden verwijderd, kan het nodig zijn de vriezer grondig te reinigen.

Door wat zuiveringszout in de vriezer te doen voordat u voedsel toevoegt, kunt u de resterende geuren absorberen. Voor ernstige geuren waarbij kieren of isolatie zijn vervuild, kan een servicemonteur nodig zijn.

Kortom, ook al denken we dat diepvriezers dingen "vers" houden, microben kunnen zich er nog steeds vermenigvuldigen. Maak uw vriezer af en toe schoon om uw voedsel veilig en gezond te houden.

Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteurs zijn Enzo Palombo en Rosalie Hocking (beiden Swinburne University of Technology).

Bronvermelding