Verse bloemkool is een stevig gewas, dat geen extra koeling vraagt. Dat ligt anders voor het transport van diepgevroren groenten. Gekoeld transport over de weg vraagt tot zes keer meer energie. Bovendien gaat een kwart van de export van diepgevroren groenten naar landen buiten de EU, met de Verenigde Staten als belangrijkste importeur. Diepgevroren producten vervoeren over dergelijke afstanden laat een grote CO2-afdruk na.
Toch zijn diepgevroren groenten niet per se minder ecologisch dan verse producten. Transport is immers niet de enige factor die meespeelt. Diepgevroren groenten zijn per definitie langer te bewaren, en makkelijker te doseren. Dat is handig voor consumenten, want huishoudens worden steeds kleiner. Het leidt tot minder voedselverspilling. Voedsel dat in de vuilbak belandt heeft ook een grote ecologische impact, want alle energie en grondstoffen nodig voor de productie ervan gaan volledig verloren. Zo bekeken ligt de ecologische voetafdruk van diepvriesgroenten volgens sommige studies zelfs lager dan die van verse groenten, ondanks de hoge energievraag van gekoeld transport.