Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Minder voedselverspilling

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Kool

Transport

Ook consumenten verspillen veel voedsel.
Milieu

Minder voedselverspilling

Verse bloemkool is een stevig gewas, dat geen extra koeling vraagt. Dat ligt anders voor het transport van diepgevroren groenten. Gekoeld transport over de weg vraagt tot zes keer meer energie. Bovendien gaat een kwart van de export van diepgevroren groenten naar landen buiten de EU, met de Verenigde Staten als belangrijkste importeur. Diepgevroren producten vervoeren over dergelijke afstanden laat een grote CO2-afdruk na.

Toch zijn diepgevroren groenten niet per se minder ecologisch dan verse producten. Transport is immers niet de enige factor die meespeelt. Diepgevroren groenten zijn per definitie langer te bewaren, en makkelijker te doseren. Dat is handig voor consumenten, want huishoudens worden steeds kleiner. Het leidt tot minder voedselverspilling. Voedsel dat in de vuilbak belandt heeft ook een grote ecologische impact, want alle energie en grondstoffen nodig voor de productie ervan gaan volledig verloren. Zo bekeken ligt de ecologische voetafdruk van diepvriesgroenten volgens sommige studies zelfs lager dan die van verse groenten, ondanks de hoge energievraag van gekoeld transport.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen