Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Niet platkoken

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Kool

Consumptie

Niet platkoken

In de meer traditionele keuken wordt bloemkool steevast gekookt. De groente laat zich echter ook heerlijk bereiden door te stomen, te roerbakken, in de oven of zelfs te frituren. Rauwe bloemkool wint sterk aan populariteit als snackgroente, met een duidelijke piek in de consumptie van bloemkool tijdens het barbecue-seizoen.

Hoe bloemkool bereid wordt heeft een grote invloed op de voedingswaarde. Bloemkool bevat heel wat voedingsstoffen, zoals de vitamines C, K en B11 en een hele reeks mineralen, anti-oxidanten en andere micronutriënten. Verhitting heeft echter een grote impact op de droge massa van kool, en dus op de aanwezigheid van voedingsstoffen. Onderzoek naar de manier waarop bereidingsmethodes de voedingswaarde van bloemkool beïnvloeden, laat grote verschillen zien. Bij het koken van bloemkool gaan de meeste voedingsstoffen verloren, stomen of roerbakken scoren beter als het gaat om het behouden van de voedingswaarde. Vooral vitamines reageren slecht op koken, omdat ze makkelijker in water oplossen en dus in het kookvocht terecht komen. Tot twintig procent van alle vitamines gaat verloren. Bij roerbakken of stomen ligt het verlies aan vitamines de helft lager. Mineralen houden beter stand tijdens het koken, maar toch verliest kool tot tien procent ervan. Ook voor andere micronutriënten zoals foliumzuur levert koken het grootste verlies op.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen