Ons consumptiepatroon vertoont een duidelijke tendens naar meer gemak. Voorgesneden groenten die direct de pot of pan in kunnen zijn daar een perfect voorbeeld van. Een bijkomend voordeel is dat het vaak om een mix van verschillende groenten gaat. Handig voor de consument die niet al die groenten apart dient te kopen, maar in een keer variatie op het bord krijgt.
Maar zijn voorgesneden groenten even gezond als verse? Vaak wordt gedacht van niet, want vers is beter, toch? Het verschil tussen beide is echter verwaarloosbaar. Bij het bewerken van groente zoals schillen en snijden gaan er inderdaad altijd wel wat vitamines verloren onder invloed van lucht, licht en warmte. Zeker zuurstof heeft door zijn oxiderende werking een negatieve impact op vitamines. Niet alle vitamines zijn echter even gevoelig. Vitamine C of foliumzuur bijvoorbeeld gaan sneller verloren dan andere.
Dat verlies aan vitamines gaat echter niet erg snel. Daarom worden voorgesneden groenten meteen verpakt onder een zogenoemde 'beschermende atmosfeer' noemt (Modified Atmosphere Packaging, MAP). Dat zijn verpakkingsgassen, bedoeld om groenten langer te bewaren, een verlies aan smaak en voedingsstoffen tegen te gaan en te vermijden dat groenten een bruin randje krijgen. Verpakkingsgassen bestaan uit een mengeling van dezelfde gassen die in de lucht zitten, maar in een andere verhouding. De samenstelling verschilt van product tot product, voor versneden groenten gebruikt men vaak een combinatie van CO2 en stikstof, met slecht weinig zuurstof. Verpakkingsgassen vervliegen meteen na het openen van de verpakking.
Soms staat een zak versneden groenten een beetje bol. Dat wil niet zeggen dat de inhoud bedorven is. Een opbollende zak is het resultaat van het ademen van de groenten in interactie met de verpakkingsgassen.