Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Milieu-impact van kaas

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Kaas

Verwerking

Bron: Finnegan et al. (2018)
Milieu

Milieu-impact van kaas

Het Britse bedrijf Trucost berekende dat kaas gemiddeld achttien procent duurder kost als je de milieu-impact verrekend in de verkoopprijs. Dat komt omdat de koolstofvoetafdruk en het waterverbruik hoog liggen, meldt Trucost. 

De beste manier om de impact van een voedingsproduct na te gaan, is via een levenscyclusanalyse (LCA). Ierse wetenschappers maakten in 2017 een overzichtsstudie van zestien LCA-studies. Daaruit besloten ze dat de melkproductie verantwoordelijk was voor het grootste aandeel van de milieu-impact. Op nummer twee stond de verwerking van melk tot kaas. Ze schrijven dat de grootste milieuwinst dus te boeken valt op de melkveehouderij, met name op vlak van methaanuitstoot en mestverwerking.

Milieu

De koolstofvoetafdruk varieert afhankelijk van de studiemethode, de kaassoort en de plaats van productie. In de eerder vermelde studie bedroeg de kleinste koolstofvoetafdruk per kilogram kaas 3,25 kg CO2-equivalenten (verse kaas uit Roemenië) en de grootste 14,45 kg CO₂-equivalenten (niet gespecificeerde kaassoort uit Brazilië). 

Een in 2014 gepubliceerde studie, in opdracht van FrieslandCampina, bespreekt de koolstofvoetafdruk van Nederlandse jong belegen Goudse kaas. Die bedraagt gemiddeld 8,7 kg CO2-equivalenten per kg kaas. Een wetenschappelijke studie uit 2011 kwam op ongeveer hetzelfde resultaat uit voor een Nederlandse halfharde kaas. Die stootte per kg ongeveer 8,5 kg CO2-equivalenten uit.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen