Het Britse bedrijf Trucost berekende dat kaas gemiddeld achttien procent duurder kost als je de milieu-impact verrekend in de verkoopprijs. Dat komt omdat de koolstofvoetafdruk en het waterverbruik hoog liggen, meldt Trucost.
De beste manier om de impact van een voedingsproduct na te gaan, is via een levenscyclusanalyse (LCA). Ierse wetenschappers maakten in 2017 een overzichtsstudie van zestien LCA-studies. Daaruit besloten ze dat de melkproductie verantwoordelijk was voor het grootste aandeel van de milieu-impact. Op nummer twee stond de verwerking van melk tot kaas. Ze schrijven dat de grootste milieuwinst dus te boeken valt op de melkveehouderij, met name op vlak van methaanuitstoot en mestverwerking.
De koolstofvoetafdruk varieert afhankelijk van de studiemethode, de kaassoort en de plaats van productie. In de eerder vermelde studie bedroeg de kleinste koolstofvoetafdruk per kilogram kaas 3,25 kg CO2-equivalenten (verse kaas uit Roemenië) en de grootste 14,45 kg CO₂-equivalenten (niet gespecificeerde kaassoort uit Brazilië).
Een in 2014 gepubliceerde studie, in opdracht van FrieslandCampina, bespreekt de koolstofvoetafdruk van Nederlandse jong belegen Goudse kaas. Die bedraagt gemiddeld 8,7 kg CO2-equivalenten per kg kaas. Een wetenschappelijke studie uit 2011 kwam op ongeveer hetzelfde resultaat uit voor een Nederlandse halfharde kaas. Die stootte per kg ongeveer 8,5 kg CO2-equivalenten uit.