Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Meer methaan en lachgas, minder regenwoud

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Honden- en Kattenvoer

Teelt - Vlees

Bron: Jacobsen et al 2014, Meija et al (2017), FAO
Milieu

Meer methaan en lachgas, minder regenwoud

Veeteelt is verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle broeikasgassen die de mens uitstoot. Vleesetende huisdieren hebben dan ook meer milieu-impact dan dieren die planten eten, zoals konijnen. Koeien hebben meer impact dan varkens of kippen omdat ze via hun spijsvertering meer methaan uitstoten. Dat zorgt voor 44 procent van de veeteelt-uitstoot, gevolgd door lachgas of N₂O uit mest (29 procent) en CO₂ (27 procent). Ook bij de productie van grondstoffen in veevoer komen gassen vrij. In krachtvoer van varkens zit voornamelijk sojaschroot. Dat zit trouwens ook als vleesvervanger in vegetarisch petfood, maar in kleinere hoeveelheden dan wat nodig is om een varken te voeden. Soja heeft een grote klimaatimpact, niet zozeer omdat het over een lange afstand getransporteerd wordt, maar vooral omdat voor de teelt van soja delen van het regenwoud in Brazilië gekapt worden. Omdat het regenwoud veel koolstof opneemt, heb je zonder bomen meer CO₂ in de lucht. 

Deze grafiek vergelijkt de uitstoot van rundsvlees met die van varkensvlees, ei, melk, kip en tofu. In petfood zitten uiteraard geen kant-en-klare vleesvervangers maar je kan de impact vergelijken met sojaschroot.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen