Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Deze podcasts over voeding mag je niet missen

Zoek je een boeiende podcast over voeding? In dit artikel vind je een vijf aanraders, geselecteerd door Eos Tracé.

Judith Stegen

Judith is webredacteur voor Eos Wetenschap.

The Oatly Chronicles

Hoe duurzaam is Oatly echt? Onderzoeksjournalist Katz Laszlo zocht het uit voor deze podcast.

In vrijwel elke koffiebar kun je tegenwoordig een cappuccino met havermelk bestellen, meestal van het merk Oatly. De herkenbare grijze verpakkingen vol komische woordspelingen zijn zo populair, dat er zelfs 'havermelk-kerstballen' van zijn gemaakt. Oatly is hét symbool geworden van de hippe en duurzame stadsmens.

Havermelk is beter voor klimaat en milieu dan koemelk. De productie van havermelk stoot veel minder broeikasgassen uit en draagt niet bij aan ontbossing van het Amazonewoud. Toch trok Oatly pas vanaf 2013 die duurzaamheidskaart om zichzelf in de markt te zetten. Tot die tijd profileerde het Zweedse bedrijf, opgericht in de jaren 90, zich enkel als alternatief voor mensen met een lactose-allergie.

Maar hoe duurzaam is Oatly nu echt? Toen investeringsmaatschappij Blackstone drie jaar geleden 200 miljoen dollar in Oatly investeerde, klonk al snel de oproep om het merk te boycotten. Hoe zit dat? Onderzoeksjournalist Katz Laszlo dook in dat verhaal en vertelt in deze podcast wat ze aantrof bij de investeerders van Oatly: van grootschalige gentrificatie in Spanje tot banden met de totalitaire Chinese overheid. En heeft Oalty de 'melkmark' echt verduurzaamd? De manier waarop ze met havermelkconcurrenten omgaan, suggereert dat het merk het niet langer enkel tegen de zuivelindustrie strijdt. Het verhaal van Oatly samengevat in een boeiend drieluik.

Onbehaarde apen

In deze wetenschapspodcast van NRC gaat het geregeld over voeding. Wij luisterden onder andere naar de aflevering waarin live een invasieve exoot werd klaargemaakt. Want invasieve exoten die voor overlast zorgen, worden vaak gedood. Kunnen we ze dan ook opeten?

Dat bespreken host Gemma Venhuizen, NRC-wetenschapsredacteur Martine Kampsma en culinair journalist Joël Broekaert in deze aflevering van Onbehaarde apen.

De halsbandparkiet komt oorspronkelijk voor in India en Afrika, maar heeft zich ook in sommige Europese steden gevestigd. Het vogeltje concurreert met inheemse vogels om nestruimtes en kan een gevaar vormen voor de fruitteelt. De parkiet wordt nog niet actief bestreden, zoals bijvoorbeeld wel gebeurt met de Canadese gans. Een kwestie van tijd? En wat moeten we met al die gedode dieren?

Opeten! Althans, als het aan kok en journalist Joël Broekaert ligt. Hij is van mening dat we minder vlees moeten eten, maar de dieren die we toch al doden net zo goed als maaltijd kunnen opdienen. Mag dat zomaar? En kun je een invasieve exoot gewoon bij de slagerij kopen? En hoe maak je zo’n invasieve exoot eigenlijk klaar? Dat hoor je in deze podcast. De podcast wordt opgenomen in Broekaerts keuken waar, jawel, een halsbandparkiet op het menu staat.

​Een podcast over voeding

'Een podcast over voeding' gaat, zoals al blijkt uit die gortdroge titel, over voeding. Gelukkig is de podcast zelf een stuk boeiender dan naam zelf.

De podcast hoort bij het platform I am a foodie, een Nederlandse website waarop voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen, voedingshypes onder de loep nemen en misvattingen ontkrachten.

Dat alles doen ze ook in de bijbehorende podcast. In de 'Broodje Jaap'-afleveringen bellen de hosts wekelijks met voedingswetenschapper Jaap Seidell (VU Amsterdam) over misleidend voedingsnieuws. Zo legde Seidell onlangs haarfijn uit hoe het zit met aspartaam. Já, de stof is 'mogelijk kankerverwekkend', maar dat zegt niets over het toegenomen risico op kanker en vanaf welke dosering de stof gevaarlijk is. Bovendien staan er veel andere producten op diezelfde WHO-lijst - koffie, augurken - waar we ons helemaal geen zorgen over maken. Een storm in een glas light cola dus.

In de andere afleveringen hoor je een gesprek met een expert, bijvoorbeeld over de (on)zin van de Nutriscore, sport en eiwitten en wat je het best kan tijdens de zwangerschap. Zelf luisterde ik naar de aflevering met professor Lukas Van Oudenhove (KU Leuven) over de link tussen het brein en de darmen. Dat je darmgezondheid je mentale welzijn kan beïnvloeden, is een recente vaststelling. Kun je jezelf echt 'gelukkig eten'? Van Oudenhove waarschuwt voor te voorbarige conclusies, maar vertelt een boeiend verhaal over wat we wel al weten.

Savor

In de podcast Savor praten hosts Anney Reese en Lauren Vogelbaum zo’n twee keer per week uitgebreid over een bepaald voedingsproduct. Ze bespreken waarom we eten wat we eten aan de hand van wetenschap, geschiedenis en cultuur. Van konijnenvlees tot schildpadsoep, van kersenwijn tot steranijs.

Zelf luisterde ik naar de aflevering over matse, waarin Reese en Vogelbaum in de culinaire joodse tradities duiken. Zo vindt het feit dat matse geen gist bevat, oorsprong in de exodus van het Joodse volk uit Egypte: er was geen tijd meer om het brood te laten rijzen.

Savor is een echte ‘babbelpodcast’: de hosts praten ook over hun eigen ervaringen en bedenkingen bij het voedingsmiddel in kwestie. Wie daar niet van houdt, slaat deze show dus beter over.

Savor, te beluisteren in je favoriete podcastapp.

The Food Programme

Deze reportagereeks is ideaal om te luisteren tijdens het koken.

Adriana Cavita is chefkok van een Mexicaans restaurant in Londen. Ze is dol op avocado's en is van mening dat de Mexicaanse keuken niet zonder de groene vrucht kan, maar ze weet óók wat de avocadoteelt aanricht in Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen. (Voor wie onder een avocadopit heeft gelegen: er worden massaal bossen gekapt voor de aanleg van avocadoplantages, avocadoplanten hebben enorm veel water nodig en de ‘avocadomaffia' terroriseert bepaalde regio's.) Zet Cavita dan wel of geen avocado op haar menu? Ze bespreekt haar worsteling in de aflevering ‘Avoiding the Avocado?’ van BBC-podcast The Food Programme. In dezelfde aflevering bezoekt host Leyla Kazim een avocadoplantage in hartje Londen, bespreekt ze het avocadoprobleem met een voedselexpert, ontrafelt ze het cliché van de avocado toast-etende millennial, gaat ze op zoek naar guacamole-alternatieven en komt ze erachter dat er ook in de jaren 1920 een avocadohype bestond. Van The Food Programme zijn al meer dan achthonderd afleveringen gemaakt. Steeds duikt de host in het verhaal achter een bepaald voedingsproduct (fried chicken, wijn) of een andere interessante kwestie (ziekenhuisvoedsel, de bezorgrevolutie). De afleveringen hebben een aangename reportagestijl en duren ongeveer een half uur: ideaal voor tijdens het koken.

Bronvermelding