IJzer is een belangrijk mineraal dat we nodig hebben voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Het is cruciaal voor het transport van zuurstof door onze aders. IJzer komt voor als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten, non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten zoals volkorenproducten, peulvruchten, tofu, noten en donkergroene groenten zoals spinazie en andijvie. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer is voor volwassen mannen en vrouwen na de overgang is 9 milligram per dag en voor volwassen vrouwen in de vruchtbare leeftijd 15 milligram per dag. Dat is de aanbeveling voor heem- en non-heemijzer samen.
De opname van heemijzer in het lichaam is gemiddeld 25 procent, bij non-heemijzer ligt de opname tussen de 1 en 10 procent. Hoewel we heemijzer dus beter kunnen opnemen dan non-heemijzer, worden er ook nadelige effecten aan toegeschreven (zie: Is rood vlees kankerverwekkend?). Vitamine C helpt om het non-heemijzer uit plantaardige producten beter op te nemen. Daarom is het belangrijk om bij iedere maaltijd groenten en/of fruit te eten.