Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

IJzer

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Rundvlees

Consumptie

Bron: Voedingscentrum, Nederlands voedingsstoffenbestand
Gezondheid

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal dat we nodig hebben voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Het is cruciaal voor het transport van zuurstof door onze aders. IJzer komt voor als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten, non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten zoals volkorenproducten, peulvruchten, tofu, noten en donkergroene groenten zoals spinazie en andijvie. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer is voor volwassen mannen en vrouwen na de overgang is 9 milligram per dag en voor volwassen vrouwen in de vruchtbare leeftijd 15 milligram per dag. Dat is de aanbeveling voor heem- en non-heemijzer samen. 

De opname van heemijzer in het lichaam is gemiddeld 25 procent, bij non-heemijzer ligt de opname tussen de 1 en 10 procent. Hoewel we heemijzer dus beter kunnen opnemen dan non-heemijzer, worden er ook nadelige effecten aan toegeschreven (zie: Is rood vlees kankerverwekkend?). Vitamine C helpt om het non-heemijzer uit plantaardige producten beter op te nemen. Daarom is het belangrijk om bij iedere maaltijd groenten en/of fruit te eten.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen