Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Peulvruchten bevatten vooral onoplosbare vezels

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Peulvruchten

Consumptie

Een illustratie van een dikke darm van een persoon die geconstipeerd is.
Gezondheid

Peulvruchten bevatten vooral onoplosbare vezels

Vezels zijn de onverteerbare onderdelen van plantaardig voedsel. Er bestaan twee soorten: vezels die oplosbaar zijn en vezels die onoplosbaar zijn in water.

Oplosbare vezels absorberen water in het spijsverteringsstelsel en vormen een soort pap die de vertering vertraagt. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel en ga je minder eten. Het zorgt er ook voor dat suiker trager opgenomen wordt in de bloedbaan (de bloedsuikerspiegel stijgt langzaam), dat is gunstig voor patiënten met diabetes. Oplosbare vezels remmen ook de opname van cholesterol uit de voeding, waardoor er minder LDL (slecht) cholesterol in het bloed zit en het risico op hartaandoeningen daalt.

Onoplosbare vezels zorgen voor meer vocht in de ontlasting, waardoor die vlotter gaat. Zo voorkomen ze constipatie. Onoplosbare vezels helpen het risico op darmkanker en ontstekingen in de dikke darm te verkleinen.

Peulvruchten bevatten beide soorten vezels, maar meer onoplosbare. Het aandeel onoplosbare vezels in kikkererwten bedraagt ongeveer 93 procent, in linzen 92 procent en in rode kidneybonen 81 procent.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen