Om kwaliteit van koffie te garanderen werd het Coffee Quality Institute (CQI) in Amerika opgericht. Wereldwijd lopen er ongeveer 3.500 professionele koffietesters rond die zowel robusta als arabica koffiebonen keuren. ‘Q tasters’ doen aan cup tasting en bepalen aan de hand van tal van specifieke parameters de kwaliteit van koffie. De aroma’s, smaak, textuur, zoetigheid, zuurtegraad en de nasmaak zijn daarbij de belangrijkste. Onder de aroma’s kunnen talrijke categorieën zoals chocolade, pittig, fruitig, fris en houtachtig slechts enkele onderverdelingen waaruit de ‘Q tasters’ kunnen kiezen. Bij smaak horen de zuurtegraad, zoutheid, zoetheid en bitterheid van de koffie. Door de koffie in hun mond te gorgelen, bepalen de proevers de textuur.
Uiteindelijk geven ze de koffiebonen een score. Die score gaat op 100 en 40 punten daarvan gaan enkel over de boon op zich. Daarbij spelen grootte en kleur een belangrijke rol. De overige 60 punten hebben betrekking op de eerder vermelde parameters.