Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Milieu-impact: koeien versus buffels, schapen en geiten.

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Kaas

Verwerking

Milieu

Milieu-impact: koeien versus buffels, schapen en geiten.

Net als koeien, ontstaat er bij geiten en schapen methaangas (CH4) tijdens de spijsvertering. Dat broeikasgas heeft 28 keer krachtiger effect dan CO₂ en vormt de grootste bron van uitstoot bij de geiten- en schapenteelt. Volgens een rapport van het FAO stoot de productie van schapen- en geitenmelk meer broeikasgassen uit dan die van koemelk. Per kilogram melk, komen er gemiddeld 2.8, 3.4 en 6.5 kg CO₂-equivalenten vrij voor melk van respectievelijk koeien, buffels en kleine herkauwers (schapen en geiten). Dat is een globaal gemiddelde - de uitstoot varieert sterk per regio. Kleine herkauwers, met name schapen, zouden zoveel uitstoten omdat hun melkproductie minder efficiënt is. 

Milieu

Er zijn veel minder gegevens beschikbaar over de koolstofvoetafdruk van kazen die niet van koemelk gemaakt zijn. Een Italiaanse studie rapporteerde een uitstoot van zeventien kilogram CO₂-equivalenten per kilogram pecorino Romano of pecorino di Osilo, gemaakt van schapenmelk. Pecorino is wel een erg harde kaas, waardoor ze relatief veel melk bevat.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen