Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Filter
Milieu Sociaal Gezondheid Dierenwelzijn

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Tracé van de Landbouw van de Toekomst

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van de Landbouw van de Toekomst

Met tien miljard aan tafel. Hoe gaan we dat doen?

In 2050 leven er tien miljard mensen op de aarde. Hoe gaan we al die monden voeden? Ligt de oplossing in verticale landbouw, waar gewassen onder de beste omstandigheden het hele jaar door kunnen groeien? In dat soort ‘boerderijen’ wordt nu al geoogst. Ondertussen werken wetenschappers aan cellandbouw en precisiefermentatie. In hun labs staan niet alleen kweekvlees, maar onder andere ook ‘kweekkoffie’ en ‘kweekvanille’ op het menu. De opkomst van voedselbossen is een heel andere ontwikkeling, die de biodiversiteit een boost geeft en mensen tegelijk weer dichter bij de productie van hun eten brengt. Journalist Tom Peeters verdiepte zich in al die innovaties en oplossingen en schreef er dit drieluik over.

artikel

’t Is altijd lente op de verticale boerderij

Tegen 2050 telt de aarde tien miljard bewoners. Tegelijk neemt de oppervlakte landbouwgrond per persoon af. Hoe voeden we al die mensen? Verticale landbouw belooft een oplossing: als we niet meer in de breedte kunnen uitbreiden, dan maar in de hoogte. ‘Binnenkort wordt elektriciteit bijna gratis. Dan zijn er geen grenzen meer aan wat we in verticale boerderijen kunnen kweken.’

Tom Peeters

freelance journalist

artikel

‘We staan aan de vooravond van de snelste en meest ingrijpende verandering van de landbouw ooit’

De groeiende wereldbevolking en het ontsporende klimaat vergroten de druk op het land. In labs werken wetenschappers aan oplossingen als cellandbouw en precisiefermentatie.

Tom Peeters

freelance journalist

artikel

‘Voedselbossen verdienen de Nobelprijs voor de Vrede’

Een voedselbos combineert meerdere functies. Niet enkel gonst het er van de biodiversiteit, het is ook een aangename plek om toeven waar veel eetbaars groeit. Maar produceren ze voldoende voedsel als de wereldbevolking dra richting tien miljard tikt?

Tom Peeters

freelance journalist

Bronvermeldingen