Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Mass balance mixt faire chocola met gewone

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Chocolade

Verwerking

Sociaal

Mass balance mixt faire chocola met gewone

Fairtrade-producten worden over het algemeen strikt gescheiden gehouden van gewone producten. Bananen, noten of rijst bijvoorbeeld, worden als Fairtrade gemerkt en apart bewaard en verwerkt. Voor cacao en suiker is dat voorlopig niet haalbaar, vanwege de complexe structuur van de chocolade-industrie. Het is moeilijk en duur om suiker en cacao in elke stap van de keten strikt gescheiden te houden. Als volledige traceerbaarheid een voorwaarde is, kunnen verschillende producten niet meer deelnemen aan Fairtrade en wordt de chocolade ook duurder.

Daarom worden Fairtrade-chocolade en suiker gemengd met gewone volgens het ‘mass balance’ principe. Dat wil zeggen dat je betaalt voor de aankoop van Fairtrade grondstoffen, maar dat het eindproduct dat jij koopt niet altijd voor honderd procent gemaakt is van gecertificeerde ingrediënten. Het is niet optimaal, maar voor de boeren is het beter dan geen Fairtrade.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé
Comments

Wij kijken uit naar jouw mening!

Bronvermeldingen