Uit een Brits onderzoek blijkt dat blikjes bier een lagere koolstofuitstoot hebben dan niet-hergebruikte glazen flesjes. Een liter bier uit een glazen flesje stoot immers 842 gram CO2-equivalenten uit, terwijl dat bij aluminium en stalen blikjes respectievelijk 575 en 510 gram is. Volgens de auteurs komt het grootste deel van die uitstoot vrij bij de productie van het verpakkingsmateriaal. Dat is opmerkelijk, want de productie van staal en aluminium heeft niet bepaald een milieuvriendelijk imago.
Een belangrijk verschil met de situatie in België en Nederland is dat een deel van onze bierflesjes opgehaald en hergebruikt wordt (zie ‘Afval’). In bijvoorbeeld de Britse studie staat dat de impact van glas en blik ongeveer gelijk is als de flesjes drie keer gebruikt worden.
Ook uit een onderzoek bij een kleinschalige Waalse brouwerij blijkt dat de verpakking verantwoordelijk is voor een groot aandeel van de milieu-impact. De onderzoekers vergeleken de totale uitstoot per liter bier in vier verpakkingsscenario’s en besloten dat bier het milieuvriendelijkst is uit een hergebruikt vat. Bij hergebruikte vaten draagt de verpakking immers voor slechts 11 procent bij aan de totale milieu-impact. Op de tweede plaats staan hergebruikte flesjes (27% van de totale impact) en op de derde eenmalig gebruikte flesjes (72%). Verpakken in eenmalig gebruikte roestvrijstalen vaten is het slechtst voor het milieu (87%). De uitstoot ligt zelfs twee keer zo hoog als bij eenmalig gebruikte glazen flessen. De glazen flessen uit het Belgische onderzoek werden gemiddeld 9,2 keer opnieuw gebruikt, de stalen vaten 53,5 keer.
Recyclage van glas, staal en aluminium kan de uitstoot ook verlagen. Volgens het Brits onderzoek doet elke extra 10 procent gerecycleerd glas in de verpakking, de koolstofvoetafdruk met 3 procent dalen. Gerecycleerde blikjes en flesjes mogen dan nog zo milieuvriendelijk zijn, hun impact hangt ook af van hoe efficiënt de afvalstroom beheerd wordt. Bijvoorbeeld: hoe zorgvuldig de consumenten of de sorteermachines sorteren (zie ‘Afval’). Tegenwoordig kan de cafébaas zijn bier ook halen uit een grote tank (vb. 250 liter) die gevuld wordt met een tankwagen. Ook dat spaart verpakkingsmateriaal uit.