Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Drie soorten gisting

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Bier

Teelt

Drie soorten gisting

Er bestaan twee soorten gecultiveerde biergisten die je in traditionele, open gistingsvaten op het zicht kan onderscheiden. De ene soort stijgt naar het oppervlak, waar je de gistcellen ziet ronddrijven. Dat noemen we hoge gisting of bovengisting. De andere soort daalt naar de bodem van het vat, wat lage gisting of ondergisting genoemd wordt. In het Engels verwijst de term ale naar bovengistende bieren, lager naar laaggistende. Door druk in moderne gistingsvaten stijgt bovengistende gist niet meer op, maar verzamelt het zich in de kegel onderaan de vergistingstank.

Bovendrijvend gist behoort tot de soort Saccharomyces cerevisiae. ‘Cervisia’ is Latijn voor bier. Zinkend gist (voor ondergisting) heet Saccharomyces pastorianus, naar Louis Pasteur. Een alternatieve naam is Saccharomyces carlsbergensis, zo genoemd omdat hij later een tweede keer ontdekt werd door microbioloog Emil Christian Hansen, die voordien in de brouwerij van Carlsberg werkte. Daarnaast bestaan er ook bieren die met wilde gisten gebrouwen worden.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen