Om de druk van avocado's op het milieu te kennen, paste de Nederlandse milieuorganisatie MilieuCentraal de ReCiPe-methode toe. Die maakt levenscyclusanalyses van allerlei producten en is tot stand gekomen door samenwerking van een groot aantal wetenschappers. Ze houdt rekening met het gebruik van fossiele brandstoffen (onder meer voor vervoer), bijdrage aan klimaatverandering, landgebruik en waterstress (het watergebruik in relatie tot de hoeveelheid water). De impact van bestrijdingsmiddelen, echter, is niet meegenomen.
Op basis van ReCiPe kende MilieuCentraal groenten en fruit scores toe van A tot E, met A als beste score. A en B staan voor 'goede keuze', C voor 'tweede keuze', D en E voor 'te vermijden'.
De organisatie geeft avocado's die met schip zijn ingevoerd uit Chili, Kenia, Mexico, Peru en Spanje allemaal een score B. Het zijn de avocado's uit Zuid-Afrika waar ze twijfels over heeft: die krijgen score C, omdat ze oordeelt dat de druk op de grond- en oppervlaktewaters daar het grootst is.