Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Waarom lijkt de hele plant op het kroontje?

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Ananas

Teelt

Credit: PineProj www.uq.edu.au

Waarom lijkt de hele plant op het kroontje?

Op de plantage groeien de nieuwe ananasplanten uit stekken van oude planten. Dat houdt in dat de arbeiders na de oogst stukken van de plant afsnijden en die in de grond steken. De delen van de plant die daarvoor gebruikt worden zijn:

  • stekken aan de basis van de ananasvrucht (slips is de algemeen gebruikte, Engelse term)

  • het kroontje van de ananas (crown of top)

  • stekken die tussen de bladeren groeien (suckers)  

Welk deel van de plant er gebruikt wordt voor het stekken, bepaalt de tijd tussen het planten en oogsten. Ananassen die groeien uit suckers, zijn 20 procent sneller klaar voor de oogst dan ananassen uit slips, en 35 procent sneller dan die uit kroontjes. Sneller is niet altijd beter. Plantages schatten in welke periode de vrucht groeit bij de beste weersomstandigheden en kiezen op basis daarvan of ze kroontjes, suckers of slips gebruiken. 

De stekken van de ananas worden ook gebruikt zonder ze van de moederplant af te halen. Vaak wordt na de eerste oogst de moederplant gesnoeid tot er slechts één sucker overblijft. Daaruit groeit de nieuwe plant voor de tweede oogst. Dat gebeurt niet op alle plantages. In gebieden die heel dicht bij de evenaar liggen, ontwikkelen er geen suckers aan de basis van de plant en is een tweede oogst onmogelijk.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen