Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Aardappels rooien

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Aardappel

Teelt

Aardappelen worden machinaal geoogst op een Belgisch aardappelveld.

Aardappels rooien

De meeste aardappelen worden vanaf september gerooid. Eerst wordt het loof vernietigd, meestal met een chemisch product. Dat heeft diverse doelen. Het zorgt er onder andere voor dat de aardappel stopt met groeien, waardoor de schil van de knollen begint te verkurken: ze wordt wat harder. Dat heeft een voordeel bij de machinale oogst. Daarbij rollen en bollen de aardappelen samen in de machine. Zonder de verkurking, zouden ze daarbij grote delen van hun schil verliezen. Als de schil wel is verkurkt, is er veel minder ontvelling. Met name bij pootaardappelen voorkomt vernietiging van het loof besmetting met virusziekten.

Meer weten?

Bekijk volledig tracé

Bronvermeldingen