Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Vijf tips tegen voedselverspilling

Voedselverspilling is verantwoordelijk voor niet minder dan tien procent van de globale uitstoot van broeikasgassen. Het probleem moet aangepakt worden in alle onderdelen van de voedselketen, maar hier zijn alvast een paar tips die je als consument zelf kunt toepassen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Wie zoekt naar manieren om het milieu te helpen, de biodiversiteit te beschermen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, denkt meestal niet aan de impact van voedselverspilling. Toch is voedselverspilling verantwoordelijk voor tot tien procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Voedsel produceren voor een groeiende wereldbevolking is een complexe uitdaging met veel negatieve gevolgen voor het milieu - een impact die niet te verantwoorden valt als we het geproduceerde voedsel verspillen. Uit een onderzoek in het kader van het UK Global Food Security-programma bleek dat een grondige aanpak van dit probleem actie vereist van alle actoren: bedrijven, beleidsmakers en individuen.

De meest verspilde voedingsmiddelen zijn vers fruit, verse groenten, brood en gebakken goederen, en restjes. Producten met een korte houdbaarheid, zoals vlees en zuivelproducten, worden ook vaak verspild. De verspilling van huishoudelijk voedsel nam drastisch af tijdens de eerste pandemische lockdowns. Dertig procent van de gezinnen gebruikte toen meer restjes op. Nu mensen meer uitgaan en minder tijd hebben om te koken, neemt de verspilling weer toe. Hier zijn alvast vijf tips die je zelf kunt toepassen om voedselverspilling tegen te gaan.

1. Koelkast onder controle

Stel uw koelkast in op minder dan 5℃: Dit kan helpen de houdbaarheid van veel van de meest verspilde voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten en zuivelproducten, te verlengen. Ongeveer negentig procent van de melkverspilling vindt thuis plaats - dit komt neer op een jaarlijkse van bijna 263 miljoen liter in het Verenigd Koninkrijk. Toch weten velen van ons niet hoe ze de temperatuur van hun koelkast moeten instellen of hoe ze voedsel het beste kunnen bewaren. Hier lees je alvast de koelkasttips van Milieu Centraal.

2. Oppotten

Velen proberen hun gebruik van wegwerpplastic terug te schroeven. Dat is goed - maar vaak houden deze plastics en verpakkingen voedsel langer vers. Gelukkig zijn er belangrijke ontwikkelingen die ons op weg helpen naar een post-plastic wereld. Wetenschappers werken aan de ontwikkeling van methoden voor het behandelen en bewaren van voedsel die de houdbaarheid verlengen. Ook zelfgemaakte etenswaren of boterhammen stellen het prima zonder plastic- of aluminiumfolie in een herbruikbare, luchtdicht afsluitbare doos in de koelkast.

3. Kleinere porties en gelabelde restjes

Maak kleinere hoeveelheden klaar. Dit resulteert in tot twintig procent minder voedselverspilling. Als u restjes overhoudt, vergeet die dan niet op te eten.

De redenen voor voedselverspilling in huis zijn complex. Velen van ons zetten onze restjes in de koelkast, om ze vervolgens te vergeten. Gelukkig zijn er veel manieren om de inhoud van onze koelkast effectief te beheren en voedselverspilling tegen te gaan. Die variëren van apps tot het nederige Post-it-briefje en de pen. Etikettering van restjes herinnert ons eraan wanneer ze erin zijn gegaan en wanneer ze moeten worden opgegeten.

4. Lokale leveranciers

Koop rechtstreeks bij lokale leveranciers. Onze voedselsystemen en toeleveringsketens zijn ongelooflijk complex. Deze complexiteit en contracten die de neiging hebben om grotere leveranciers te bevoordelen, leiden tot veel voedselverlies en verspilling. Rechtstreeks inkopen bij lokale leveranciers leidt daarentegen tot minder verspilling en houdt geld in de lokale economie. Het is mogelijk om bijna alles - fruit, groente, brood, vlees, zuivel - rechtstreeks van leveranciers te kopen. Zo steun je een lokaal bedrijf, eet je kwaliteitsvolle voeding én verminder je afval.

5. Help de voedselbanken

Help mee bij je lokale voedselbanken. Leveranciers zitten vaak met vers voedsel dat beschadigd is en niet verkocht kan worden. Velen brengen dit met plezier naar een lokale groep die maaltijden bereidt of extra voedseloverschotten rechtstreeks onder het publiek verdeelt - apps zoals Too Good To Go helpen restaurants hierbij. Maar door logistieke uitdagingen en kosten gaat een groot deel van dit voedsel nog steeds verloren. Voedselbanken hebben vaak een overschot aan ingeblikt en verwerkt voedsel en een beperkte hoeveelheid vers voedsel beschikbaar. Laat uw lokale herverdelingscentrum weten dat u beschikbaar bent om te helpen om overgebleven voedsel op te halen en naar een herverdelingscentrum in de buurt te brengen.

Voedselverspilling is een complex probleem dat niet door individuele acties alleen kan worden opgelost. Supermarkten gaan de uitdaging aan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar we moeten allemaal doen wat we kunnen om voedselverliezen en -verspilling te verminderen, zowel op gezinsniveau als daarbuiten.


Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteur is Siobhan Maderson (Aberystwyth University)

Bronvermelding