Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van slijmerige sliert tot sushi

Zeewier zou je kunnen bestempelen als superfood, maar daarvoor is het bij ons nog te onbekend. In Azië hoort zeewier bij het traditionele voedsel.

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Een zeewierboer op de Filipijnen oogst zeewier. Het t-shirt op zijn hoofd beschermt hem tegen de zon.

Aziatische aangelegenheid

Er bestaan drie types zeewier: groenwier, bruinwier en roodwier. Verreweg de meeste zeewierboeren wonen in Azië, waar zeewier behoort tot het traditionele voedsel. In Europa zijn er verschillende initiatieven voor hoogtechnologische zeewierkweek.

In het oosten van China ligt de nieuwe oogst zeewier te drogen.

Wassen en drogen

Wij eten zeewier voornamelijk onder de vorm van bindmiddelen of in sushi. De nori voor sushi wordt gewassen, gedroogd, eventueel geroosterd en in vierkantjes gesneden.

Een spirulinakweker (blauwalg) in Frankrijk.

Transport beperkt houden

Het grootste deel van ons zeewier komt uit Azië. De Europese verwerkingsfabrieken

staan zo dicht mogelijk bij de plaats waar het wier geoogst wordt, om de kosten te dekken.

Zeewier verwerkt in een salade is een van de manieren om zeewier in een maaltijd te integreren.

Koken met zeewier

Zeewier bevat veel gezonde bestanddelen, maar de consumptie in Europa is nog steeds vrij beperkt. Sommigen noemen het al een ‘superfood’, maar het kan die naam pas écht waarmaken als we leren hoe we ermee kunnen koken.

Bij de Wageningen UR ontwikkelen ze plastic gemaakt van zeewier.

Alternatief voor plastic verpakkingen

Misschien komt er binnen een paar jaar een recycleerbaar en biologisch afbreekbaar plastic op de markt, op basis van zeewier.

Bronvermelding