Zeewier zou je kunnen bestempelen als superfood, maar daarvoor is het bij ons nog te onbekend. In Azië hoort zeewier bij het traditionele voedsel.
Er bestaan drie types zeewier: groenwier, bruinwier en roodwier. Verreweg de meeste zeewierboeren wonen in Azië, waar zeewier behoort tot het traditionele voedsel. In Europa zijn er verschillende initiatieven voor hoogtechnologische zeewierkweek.
Wij eten zeewier voornamelijk onder de vorm van bindmiddelen of in sushi. De nori voor sushi wordt gewassen, gedroogd, eventueel geroosterd en in vierkantjes gesneden.
Het grootste deel van ons zeewier komt uit Azië. De Europese verwerkingsfabrieken
staan zo dicht mogelijk bij de plaats waar het wier geoogst wordt, om de kosten te dekken.
Zeewier bevat veel gezonde bestanddelen, maar de consumptie in Europa is nog steeds vrij beperkt. Sommigen noemen het al een ‘superfood’, maar het kan die naam pas écht waarmaken als we leren hoe we ermee kunnen koken.
Misschien komt er binnen een paar jaar een recycleerbaar en biologisch afbreekbaar plastic op de markt, op basis van zeewier.