Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van schimmeldraad tot shiitake

Plant noch dier... maak kennis met het leven van een paddenstoel in dit beknopte overzicht. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé

Spore of schimmeldraad

Hoewel een wilde paddenstoel zijn leven vaak begint als spore, geldt dat eigenlijk niet voor geteelde paddenstoelen. Die ontstaan uit een stukje paddenstoel dat in een petrischaaltje uitgroeit tot schimmelweefsel. Dat schimmelweefsel brengt op zijn beurt weer paddenstoelen voort. 

Bij ons zijn champignons het populairst, maar globaal gezien worden shiitakes, oesterzwammen en Auricularia meer geteeld. Nederland is de op drie na grootste producent van champignons ter wereld, maar heeft de laatste jaren last van de moordende concurrentie met Polen. Die zorgt ook in België voor een daling in de productie.

Vers of verwerkt

Paddenstoelen kunnen ingeblikt, bevroren of gedroogd worden. In Nederland gaat iets meer dan de helft van de champignons vers naar de winkel. Sommige telers stellen ze eerst bloot aan uv-licht, zodat ze een gezonde dosis vitamine D bevatten.

Korte, koele keten

Paddenstoelen zijn beperkt houdbaar en worden daarom koel getransporteerd, bij een hoge luchtvochtigheid. Omdat ze zo fragiel zijn, is het moeilijk om verse paddenstoelen over lange afstanden te vervoeren.

Culinaire en medicinale toepassingen

Champignons bevatten vrij veel eiwitten en een flinke portie vitaminen en mineralen. 

Van oudsher worden paddenstoelen medicinaal gebruikt – zelfs de prehistorische ‘ijsman’ Ötzi droeg stukjes berkenzwam bij zich op zijn laatste tocht. Toch zijn er weinig wetenschappelijke studies naar de medicinale toepassing van paddenstoelen. Daarnaast bestaan er ook studies die geen effect aantonen voor zogenaamd geneeskrachtige paddenstoelen.

Deze oesterzwammen groeien op een mengsel van koffiegruis en andere organisch materiaal.

Afvalmateriaal als voedingsbodem

Paddenstoelen groeien op dood organisch materiaal en bieden nieuwe kansen voor de recyclage van afvalmateriaal. In theorie kunnen verschillende zwammen elkaar opvolgen op dezelfde groeibodem, die zo optimaal benut wordt. In de praktijk is zo’n keten nog niet op grote schaal uitgetest.

Meer weten over de medicinale werking, het ingewikkelde seksleven en de productieketen van een champignon, oesterzwam of shiitake? Scrol door het Tracé van Paddenstoel.
ga naar het tracé van paddenstoel

Bronvermelding