Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van peper tot paprika

In België en Nederland telen we paprika's uitsluitend onder glas. De oogst van paprika gebeurt met de hand, hoewel men werkt aan robots die deze taak kunnen overnemen. De vruchtgroente komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en vond via Zuid-Europa de weg naar ons bord. België en Nederland consumeren niet alleen behoorlijk wat paprika’s, maar zijn ook belangrijke producenten. Geen tijd voor het hele tracé? In dit overzicht lees je de belangrijkste feiten over paprika.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Teelt

De paprika houdt van warmte. In België en Nederland gebeurt de teelt uitsluitend onder glas. Dat kan heel het jaar door, maar het oogstseizoen loopt van eind februari tot oktober, al is het pas halfweg de maand maart dat de teelt goed op gang komt. In de wintermaanden, tussen midden november en het einde van februari ligt de teelt nagenoeg stil. Rode paprika’s staat onbetwist aan de top in de teeltvolumes. Groene paprika’s zijn eigenlijk onrijpe exemplaren, meestal van rode variëteiten. De paprikateelt onder glas geldt als een koploper als het gaat om de inzet van biologische bestrijdingsmiddelen.

Verwerking

De oogst van paprika gebeurt met de hand, hoewel men werkt aan robots die deze taak kunnen overnemen. Na de oogst sorteert men de paprika op vorm en kleur. De exemplaren met een mooie geblokte vorm, zo’n 95 procent van de oogst, belanden in de winkelrekken.

Transport

In de wintermaanden komen de paprika’s in onze winkelrekken vaak van elders. Spanje is een belangrijk exportland. Transport over de weg vraagt heel wat energie, maar paprika’s kweken onder glas buiten het seizoen vereist veel verwarming.

Consumptie

Elk jaar eten we meer paprika. De rode variëteiten worden haast dubbel zoveel verkocht als andere kleuren. Belgen eten paprika vaak rauw, in andere landen gebruikt men de groente meer als ingrediënt. Sinds enkele jaren zijn ook de langwerpige puntpaprika’s en kleine, zoete snackpaprika’s in opmars.

Afval

Plastic verpakkingen dragen uiteraard bij aan de groeiende berg plastic afval. In België en Nederland wordt dit afval gesorteerd, maar dat kost energie, en een kringloop is nooit honderd procent gesloten. Plastic heeft echter wel degelijk goede bewaareigenschappen. Verpakte groenten blijven tot drie keer langer vers. Dat vermijdt dat paprika’s en andere groenten verloren gaan doorheen de logistieke keten van de veiling tot bij de consument.

Meer weten over paprika? Lees dan het volledige Tracé van Paprika.
ontdek het volledige tracé

Bronvermelding