Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van palm tot pindakaas, pizza en lipstick

Palmolie komt in de meeste gevallen uit Indonesië en wordt verwerkt in ontelbaar veel producten: meer dan de helft van de producten in de supermarkt bevat palmolie. Je leest er alles over in het Tracé van Palmolie. En dit overzichtje is de perfecte opwarmer. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Palmvruchten op een vrachtwagen in Indonesië.

Teelt

Van oorsprong groeit de oliepalm in Afrika, maar vandaag zijn het Indonesië en Maleisië die de meeste palmolie persen. De teelt hangt samen met ontbossing, veenbranden en sociale wantoestanden, maar volgens voorstanders van duurzame palmolie kan en moet het anders. De weg naar een propere palmolieproductie is echter lang en moeizaam.

Palmoliefabriek in Maleisië waar olie uit de palmvruchten en -pitten wordt geperst.

Verwerking

Vlak na de oogst persen machines de olie uit de palmvruchten en -pitten. Dat moet zo snel mogelijk na de pluk gebeuren, anders bederven ze. Oliepalm is een zeer productief gewas: geen enkele andere plant brengt zoveel olie op per hectare. De persing vindt plaats in het land van herkomst, verdere verwerking gebeurt wereldwijd.

Een schip uit Singapore komt aan in de haven van Rotterdam om zijn lading palmolie af te lossen.

Transport

Per boot, vrachtwagen of trein reist palmolie de wereld rond. Palmolie stolt al bij 31°C, dus warmt men de olie op tot 50°C om haar in de transporttank te pompen.

Ook in veel non-food producten zoals zeep, shampoo en lippenstift vind je palmolie.

Consumptie

Palmolie is in zoveel voedingsproducten verwerkt dat we niet meer zonder kunnen. Om haar te vervangen, zouden we een gigantische oppervlakte aan koolzaad, maïs of soja moeten telen. 

In de keuken kies je evenwel best voor een andere olie, want palmolie bevat – net als kokosolie en boter – relatief veel verzadigde vetten.

Bij deze fabriek in Indonesië worden de resten van de palmvrucht gebruikt voor biogas.

Afval

Het afval van de vruchten dat achterblijft na de persing en het afvalwater van de plantage, zorgen voor milieuproblemen. De resten van de palmvruchten zouden nochtans gebruikt kunnen worden om energie op te wekken.

Bronvermelding