De mossel wordt gekweekt in bodem- of hangcultuur en is een duurzame kweeksoort. De mossel is rijk aan vitamine B12, andere B-vitaminen en aan mineralen zoals jodium, fosfor en seleen. Tijdens het verwerkingsproces worden mosselen 'ontbaard'. Belgen eten ongeveer de helft van de Nederlandse mosselproductie: 3,5 kilogram per persoon. Mosselschelpen kunnen hergebruikt worden, zelfs als printmateriaal voor 3D-printers. Meer weten over de mossel? De belangrijkste mosselweetjes lees je in dit artikel.
De mossel is een schaaldier uit de klasse van de tweekleppigen dat zich goed leent tot kweek. Dat gebeurt in Europa voornamelijk aan de Spaanse mediterrane kust en langs de kusten van Noordwest-Europa. Doorgaans gebeurt de kweek in een systeem van hangcultuur, maar in Nederland wordt er voorlopig ook nog vastgehouden aan de traditionele bodemcultuur. Pogingen om ook offshore mosselen te kweken in volle zee ogen veelbelovend, maar zijn nog niet commercieel volwassen.
Mosselen worden gewassen, ontdaan van hun zogenaamde baard (de draden waarmee ze zich vasthechten aan substraat), gesorteerd op grootte en vervolgens verpakt onder gemodificeerde atmosfeer of in jutten zakken.
Mosselen zijn doorgaans een lokaal product dat niet over verre afstanden wordt vervoerd. Transport gebeurt met vrachtwagens die winkels, groothandels en restaurants bevoorraden.
Net zoals andere schaal- en schelpdieren zijn mosselen rijk aan verschillende vitaminen – denk maar aan B12, andere B-vitaminen – en aan mineralen zoals jodium, fosfor en seleen. De gekookte mossel wordt op gezondheidsvlak ingedeeld bij de halfvette vis.
De meeste lege mosselschelpen belanden na de maaltijd bij het restafval. Toch zijn ze na het verorberen van hun inhoud nog altijd bruikbaar voor bijvoorbeeld toepassingen in de bouw en recent werd er ook grondstof voor 3D-printers van gemaakt.