Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van korrel tot curry

Rijst is het meest geconsumeerde voedsel ter wereld, en zo een van de grote drie basisvoedsels. Vooral in Azië en Afrika wordt het graan geteeld, maar ook in de Verenigde Staten en Europa is er productie. Rijst wordt vooral als witte rijst geconsumeerd, hoewel bruine rijst die nog niet van vliesjes is ontdaan, veel voedzamer is. De belangrijkste punten uit het Tracé van Rijst lees je in dit artikel.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Teelt

Rijst wordt voornamelijk geteeld in Azië volgens de natte teelttechniek door kleine boeren. Verschillende kruisingen en andere verbeteringen proberen de opbrengst van de teelt te verhogen. De resultaten van die Groene Revolutie, System of Rice Intensification of Golden Rice brachten evenwel flink wat controverse met zich mee.

Verwerking

Na de teelt moet rijst geslepen worden om het kaf van het koren te scheiden, waarna de bruine rijst nogmaals tot witte korrel wordt gemalen. Daarbij gaan veel voedingsstoffen verloren, dus probeert men met zogenaamde parboiled rijst de voedingsstoffen vooraf de witte korrel in te stomen.

Transport

Rijst wordt in bulk getransporteerd naar Europa met boten. Het vervoer van en naar havens verloopt via vrachtwagens.

Consumptie

Als vol graan bevat bruine rijst of zilvervliesrijst heel wat voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen. Je eet dus beter die rijst dan de witte variant.

Afval

Veel van het teeltafval bij rijst kan opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld in veevoer of als bemesting op het land.

Wil je meer weten over rijst? Scroll dan eens door het Tracé van Rijst en lees alles over de weg die rijst aflegt: van het veld tot aan je bord.
ontdek het volledige tracé

Bronvermelding