Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van kip tot ei... of andersom?

In 2017 legden de Belgische legkippen ongeveer 2,3 miljard eieren. Hier lees je in het kort hoe die kippen leven en wat er met al die eieren gebeurt.

Koen Vandepopuliere

Biochemicus van opleiding en schrijft als journalist over voeding en duurzaamheid.
Kippen die leven in een vrije uitloopsysteem

De leggers van onze eieren

In steeds minder, maar steeds grotere legbedrijven leggen kippen steeds meer eieren. Alternatieve systemen zoals het scharrelsysteem zijn in opkomst, maar er leven ook kippen in verrijkte kooien. Buiten Europa zijn er nog veel legbatterijen.

Ook koekjes bevatten eieren.

Van ei tot… shampoo?

We kopen eieren in doosjes in de winkel, maar bedrijven maken er ook halffabricaten: eigeel, eiwit of heelei. Andere bedrijven verwerken die halffabricaten weer in hun eindproducten zoals sauzen, gebak, pannenkoekenmixen, shampoo en nog veel meer.

Eieren klaar voor transport.

Eieren en kippen op transport

In de ei-sector is er transport van broedeieren, eendagskuikens, eieren en uitgelegde kippen. De eieren worden met grote zorg behandeld om ze niet te breken. De uitgelegde kippen die naar het slachthuis worden gebracht, kunnen verwondingen oplopen en gestresseerd raken.

Mayonaise bevat meestal ei.

Verstopte eieren

De gemiddelde Belg eet 12 à 14 kilo, dus 217 kippeneieren per jaar. Dat is ongetwijfeld meer dan je had verwacht, maar je hebt natuurlijk weinig zicht op het aantal verwerkte eieren in je sauzen, bakwaren en tal van andere andere bereide producten die je in de winkel, horeca en elders koopt.

Eierschalen moet je weggooien in het gft-afval.

Composteren, of niet?

Afgedankte eierschalen horen bij het gft-afval. Je mag ze niet op je eigen composthoop gooien, omdat het wettelijk verboden is om dierlijke producten thuis te composteren. Erkende composteringsbedrijven, zoals die waar je gft-afval heen gaat, mogen ze wel verwerken.

Wil je meer weten over de milieu-impact, het dierenwelzijn, en de gezondheidsaspecten van de legkip en het ei? Wat er bijvoorbeeld gebeurt met de overbodige haantjes en hoe het leven van een leghen eruit ziet? Scrol dan door het Tracé van Ei.
Ga naar het Tracé van Ei

Bronvermelding