De avocado is al even aan een opmars bezig. Maar heb je enig idee waar die 'grote bes' vandaan komt? En welke weg hij aflegt tot broodbeleg of romige dipsaus? Een overzicht in vijf korte stappen.
De avocado is een grote bes. We verdelen ze in drie rassen: het Mexicaanse, het Guatemalteekse en het West-Indische ras. Sinds 2006 wordt jaarlijks gemiddeld 42 procent van de avocado's wereldwijd geteeld in Mexico. De vruchten behoren er tot het traditionele voedsel.
We eten avocado in stukjes, bijvoorbeeld in salades. Maar ook verwerkte avocado is populair. Er is avocadopuree te krijgen, avocadosaus, avocado-olie (zowel voor in de keuken als voor verzorgingsproducten), maar de topper is toch guacamole.
De meeste avocado's in onze regio komen uit Latijns-Amerika, in gekoelde containers aan boord van vrachtschepen. Ze komen Europa vooral binnen via Nederland. Dat land is zelfs, na de VS, de belangrijkste importeur van avocado's ter wereld.
Avocado's bevatten veel gezonde bestanddelen: mono-onverzadigde vetzuren, kalium, en vitamines E, B1, B2 en B6. De gemiddelde Europeaan consumeert er intussen één kilogram per jaar van. Die loopt wat dat betreft achter op de gemiddelde inwoner van de VS, die gemiddeld vier kilogram per jaar eet.
De pitten en schillen van avocado's kun je composteren. Je kunt uit de avocadopit ook een nieuwe avocadoplant laten groeien.