Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van grote bes tot guacamole

De avocado is al even aan een opmars bezig. Maar heb je enig idee waar die 'grote bes' vandaan komt? En welke weg hij aflegt tot broodbeleg of romige dipsaus? Een overzicht in vijf korte stappen.

Koen Vandepopuliere

Biochemicus van opleiding en schrijft als journalist over voeding en duurzaamheid.
Een Mexicaanse boer oogst avocado's. De Verenigde Staten zijn de grootste afnemers van de Mexicaanse avocado's.

Mexico, grootste avocadoproducent ter wereld

De avocado is een grote bes. We verdelen ze in drie rassen: het Mexicaanse, het Guatemalteekse en het West-Indische ras. Sinds 2006 wordt jaarlijks gemiddeld 42 procent van de avocado's wereldwijd geteeld in Mexico. De vruchten behoren er tot het traditionele voedsel.

In een fabriek in Israël worden avocado's verwerkt tot verschillende producten.

Van avocado tot olie, saus of dip

We eten avocado in stukjes, bijvoorbeeld in salades. Maar ook verwerkte avocado is populair. Er is avocadopuree te krijgen, avocadosaus, avocado-olie (zowel voor in de keuken als voor verzorgingsproducten), maar de topper is toch guacamole.

Een werknemer verplaatst dozen met avocado's die worden verscheept.

Per boot uit Latijns-Amerika

De meeste avocado's in onze regio komen uit Latijns-Amerika, in gekoelde containers aan boord van vrachtschepen. Ze komen Europa vooral binnen via Nederland. Dat land is zelfs, na de VS, de belangrijkste importeur van avocado's ter wereld.

We eten gemiddeld 1 kilogram avocado's per jaar, of ongeveer 6 stuks.

Gezonde vetzuren

Avocado's bevatten veel gezonde bestanddelen: mono-onverzadigde vetzuren, kalium, en vitamines E, B1, B2 en B6. De gemiddelde Europeaan consumeert er intussen één kilogram per jaar van. Die loopt wat dat betreft achter op de gemiddelde inwoner van de VS, die gemiddeld vier kilogram per jaar eet.

Als je een avocadopit met satéprikkers boven een glas water hangt, ontkiemt de pit op den duur.

Wat met de resten?

De pitten en schillen van avocado's kun je composteren. Je kunt uit de avocadopit ook een nieuwe avocadoplant laten groeien. 

Bronvermelding