De sinaasappel kwam vanuit China via Sicilië en het Iberisch schiereiland in de Lage Landen terecht. Voor de Belgische markt komen verse sinaasappels meestal uit Spanje. De oranje kleur is het resultaat van koude nachten. Je eet beter een hele sinaasappel dan dat je fruitsap drinkt. Geen tijd voor het hele tracé? In dit artikel lees je de belangrijkste sinaasappelfeitjes.
Zeker in het Middellandse Zeegebied, waar hij weliswaar in de nattere winter groeit, maar ook het droge seizoen moet overleven, vraagt de teelt veel bewatering. Doorgaans wordt hij geteeld aan de warmere kant van de subtropische regio’s en in de tropen, en heeft hij irrigatie en bemesting nodig. De oranje kleur van de sinaasappel ontstaat als de vrucht blootgesteld wordt aan koude nachten.
Als ze rijp zijn, worden de vruchten met de hand geplukt door arbeiders. Na oogst worden ze gesorteerd op kwaliteit, pelbaarheid en grootte. Te grote vruchten worden niet als verse sinaasappel aangeboden.
Sinaasappels die voor het sap worden geteeld, worden in het land van oorsprong geperst, en tot ingedikt sap gekookt voor het wordt getransporteerd. Bij aankomst in het land van verwerking wordt het opnieuw aangelengd met water en eventuele andere toevoegingen.
In België komen verse sinaasappels doorgaans uit Spanje, en worden via vrachtwagens tot bij ons gebracht. Sinaasappelsap is meestal afkomstig uit Brazilië, en komt in West-Europa aan via boten. Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn daarbij de top-importeerders.
Sinaasappels zijn net als alle fruit gezond. Varieer echter altijd je fruitconsumptie. Fruitsap of smoothies met sinaasappel bevatten wel veel minder vezels van de vrucht en meer suikers dan de verse vruchten. Daarnaast geeft sap of een smoothie minder snel een vol gevoel dan een volledige vrucht, waardoor je misschien te veel zult consumeren.
Een sinaasappel en de sinaasappelteelt creëren geen afval. Wat overblijft is perfect composteerbaar.