Dat er schoon en veilig drinkwater uit de kraan in je keuken of badkamer komt is geen evidentie. Voordat het water in het drinkwaterleidingnetwerk terecht komt, gaat er een grondig reinigingsproces aan vooraf. Je leest hier alvast een beknopte samenvatting van het verhaal achter ons drinkwater.
Van al het water wereldwijd komt slechts 1,7 procent voor in grondwater, bodemvocht en oppervlaktewater zoals meren en rivieren. Net daarvan is het overgrote deel van het drinkwater afkomstig.
Water wordt drinkbaar gemaakt in een behandelingsstation. Voor grondwater kan een relatief eenvoudige behandeling met beluchting en zandfilters al volstaan. Oppervlaktewater vergt meer inspanningen, met bijvoorbeeld vlokvorming en -afscheiding, membraanfiltratie, actieve kool en uv-bestraling.
Via een enorm netwerk van leidingen komt drinkwater tot bij je in de kraan. Of het wordt naar de winkel gebracht in flessen.
Het water moet aan een groot aantal kwaliteitseisen voldoen. Steekproeven bij consumenten dragen ertoe bij dat het leidingwater daaraan voldoet. Toch drinkt de gemiddelde Belg 130 liter flessenwater per jaar. De gemiddelde Nederlander heeft genoeg aan 25 liter.
Water dat is gebruikt, is vuil geworden. Een indrukwekkende infrastructuur van zuiveringsstations maakt het opnieuw proper genoeg om in rivieren te lozen, en soms zelfs om het meteen te hergebruiken als irrigatiewater of in een productieproces.